Visoko obrazovanje – U strahu od osvete loših đaka

Visoko obrazovanje - U strahu od osvete loših đaka

Sarajevska kantonalna Skupština jednoglasno je donijela izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju prema kojima je omogućeno prenošenje tri predmeta u sljedeću godinu, a nekoliko dana ranije Skupština Tuzlanskog kantona dozvolila je studentima prenošenje četiri nepoložena ispita. Uz to studenti će imati i dodatni septembarsko-oktobarski ispitni rok. Opravdanje za to je pandemija virusa korone.

Uz ograde poslanika da su ovo privremene mjere, ograničene samo na ovu akademsku godinu, te da to nije “politika stranke”, jasno je da se radi o demagoškom potezu vlasti i opozicije koji će nanijeti velike štete ionako kompromitiranom visokom obrazovanju.

Nakon što je prethodne, prve pandemijske godine, omogućen bezuvjetni upis svim studentima u narednu godinu, ni u drugoj godini online režima studenti nisu bili uskraćeni. Čast izuzecima koji nisu mogli izvesti neophodne praktične vježbe. Pošto u užoj porodici imam pravnika i elektroinžinjera koji su upravo diplomirali, a ne radi se o svim desetkama, pouzdano znam da su se uobičajeno marljivim radom mogle ispuniti sve obaveze. Veliki broj studenata je to i uspio.

Poslanike Skupštine KS je oko ponoći ispred zgrade dočekalo pedesetak studenata, od kojih je većina, prema svjedočenju poslanika dr. Damira Marjanovića, tražila bezuvjetan upis u narednu godinu.

Afere sa kupljenim diplomama i ovakve odluke, kao i istupi poslanika koji kritički govore o privatnim univerzitetima i fakultetima a donose zakone iz te oblasti, ustvari, uspostavljaju nakaradan sistem vrijednosti koji relativizira znanje i nauku.

Skupština Kantona Sarajevo je ljetos odbila da u javnu raspravu pusti nacrt zakona o visokom obrazovanju koji je imao intenciju da pooštri kriterije osnivanja privatnih univerziteta i fakulteta, ali i studiranja uopće, kao i potvrđivanja akademskih titula i profesorskih zvanja. Lobiji su odbili i da daju primjedbe i amandmane na nacrt kojeg je sačinila komisija od 24 člana akademske zajednice. Prosječnost je opet pobijedila.

A cijena je visoka za Kanton koji stalno govori da na vlast mora doći znanje. Prosječno godina samofinansirajućeg studenta na sarajevskom Univerzitetu košta približno jednako kao i na Zagrebačkom sveučilištu. Razlika je samo u tome što je Zagrebačko sveučilište na svjetskim listama plasirano između 600. i 700. pozicije, a Univerzitet u Sarajevu između 1600. i 1700. mjesta. Umjesto da kupuju znanje, ovdje studenti kupuju vrijeme da bi dobili diplome koje vrijede samo uz ovakvu političku podršku.

Ako Krizni štab Federacije BiH donosi mjere koje kantonalni štabovi mogu pooštravati ali ne smiju ublažavati, tako bi se i strategija i krovni zakon o visokom obrazovanju trebao donositi na federalnom nivou, s tim da ih kantoni mogu pooštravati ali ne smiju ublažavati.

Neki će studenti ove akademske godine prolongiranjem imati tri ili četiri obaveze više nego je normalno. Već sad se spremaju za proteste iduće godine. A to je pred izbore kada se poslanici prave mrtvi u strahu od osvete loših đaka.

Ili su loši studenti većinom u politici pa su ovakvi ustupci nešto prirodno. Već odavno izmiksano u istom kazanu.