Zašto je Novalić najuspješniji premijer Federacije

Zašto je Novalić najuspješniji premijer Federacije

Fadil Novalić, premijer Federacije, je dugo osporavan, izložen stalnim napadima, čak i podsmijehu, konačno je progovorio.  Oni rijetki ekonomski znalci, koji baš i ne boluju da se pojavljuju u javnosti, znaju najbolje šta je užarena fotelja predsjednika Vlade Federcije. I to u ovakvim vremenima.

Oni znaju i šta je sve napravio sadašnji premijer Federacije i zašto ga proglašavaju najuspješnijim premijerom u historiji entitetske vlasti.

“Ja sam dijete iz radničke porodice, čovjek iz naroda i samo radim svoj posao. Možda baš takav bio sam laka meta i drugi su veoma lako okačili neka tuđa, svoja zlodjela na moja leđa. Do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali za stavljanje maske, ustvari, ismijavali su moj invaliditet”, kazao je Novalić, pokazavši ruku, na kojoj nedostaju dva prsta. Mnogi su se mogli postiditi ismijavanju ovog čovjeka. U mnogim stvarima je šutio jer je mislio da nije važno, a da su njegovu “šutnju mnogi iskoristili da mu natovare afere i diskreditacije”.

Upitan o problemima s gradnjom tunela Hranjen, kazao je da je “bespotrebno dignuta prašina”.

“Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu”, poručio je Novalić.

Nedavno izdvojeno 25 miliona KM za aerodrom Bihać….

Upravo je njegova Vlada u pripremi sa projektom brze ceste Bihać-Cazin-Kladuša- GP Maljevac. Projekat je vrijedan 300 miliona eura, kazao je Novalić, ističući kako se iz više pravaca pokušava povezati Krajina.

“Tražimo rješenje za povećanje minimalca i postoji dobra prilika za to, ne dalje od pola godine od današnjeg dana. Ne odustajemo ni u kom slučaju od povećanja minimalca”, bio je izričit Novalić.

“Svi socijalni partneri se moraju složiti, uslov za povećanje minimalne plaće je Zakon o doprinosima i dohotku koji je, ja vjerujem, već početkom oktobra na Domu naroda. Nakon usvajanja tog zakona ništa nas ne sprečava da definiramo novu visinu minimalne plaće, ovog momenta realno i poslodavci se sa tim slažu, može biti i oko 700 maraka”, kazao je Novalić koji je istakao da od početka mandata rade na poboljšavanju uvjeta.

Istakao da je trenutno 526.000 uposlenih i da imaju 23.000 minimalnih plaća. – Ekonomskim mjerama su smanjili broj minimalnih plaća za 88.000 hiljada,što je još jedno njegovo čudo.

“Vlada FBiH je povećala svoj budžet za poljoprivredu sa 67 miliona na 100 miliona maraka. Svake godine dodajemo za kapitalne investicije u poljoprivredi po 15 miliona, tako da kada gledate ovu godinu ove će godine za poljoprivredu biti izdvojeno 115 miliona KM”, pojasnio je Novalić.

Zašto je Novalić svakako najuspješniji premier Federacije?

U njegovo mmandatu zaposleno je novih 50 hiljada radnika.

U njegovom mandatu BDP je povećan  za čak 5 milijardi konveritbilnih maraka.

U njegovom mandatu prosječno oko pola milijarde KM je povećavan izvoz Federacije.

Kreditno zaduženje Federacije je gotovo na nivou kako je naslijedio. Federacija BiH je dužna 2,6 milijardi eura i to je jedan od najmanjih dugova u okruženju. Naime, Hrvatska i Srbija su zaduženi i po 15 do 20 više, a jednako tako višestruko zaduženiji po glavi stanovnika.

Ne treba ni napominjati, kad je Novalić preuzimao dužnost, da je “uspješniji” manji entitet “uspješno” više nego udvostručio svoje kreditno zaduženje

U njegovom mandate nije niti jedan dan kasnila penzija. Invalidnine, socijalna pomoć i slična primanja su bili apsolutno redovni.  

Stotine miliona se daje kantonima za pomoć u borbi protiv korone.

Privatno, radi se o inžinjeru mašinstva koji je u svjetskoj automobilskoj industriji vlasnik nekoliko vrlo uspješnih licenci.