AJB DOC – Najbolji film po izboru publike ‘Slučaj El-Masri’

AJB DOC - Najbolji film po izboru publike 'Slučaj El-Masri'

Posljednjeg dana četvrtog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online, dodijeljene su nagrade, no za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu.

Najveći broj glasova i ocjenu 4,9 osvojio je film Slučaj El-Masri njemačkog autora Stefana Eberleina, koji donosi priču o državljaninu Njemačke Khaledu el-Masriju, doseljeniku u Njemačku, čiji će se život zbog zamjene identiteta pretvoriti u pravu noćnu moru nakon terorističkih napada 11. septembra. El-Masri je nestao 2004. godine nakon putovanja autobusom u Makedoniju, a naknadno se ispostavilo da ga je kidnapovala CIA i odvela u tajni zatvor blizu Kabula u Afganistanu. Pet mjeseci kasnije pušten je na slobodu u šumi u Albaniji. El-Masri je bio nevin čovjek.

Njegov slučaj bio je glavni razlog za razotkrivanje programa “izvanrednog izručenja” koji je CIA provodila širom svijeta. Njeni agenti prisilno su odvodili osobe osumnjičene za terorizam na tajne lokacije i mučili ih da bi iznudili priznanja i dobili informacije.

Uz podršku advokata za ljudska prava u Evropi i SAD-u, El-Masri je godinama nakon otmice pokušavao vratiti svoj moralni i pravni integritet i ishoditi zvanično izvinjenje, ali ga dosad nije dobio.

– Dodjelom te nagrade završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a – saopćio je organizator.

(FENA)