BiH: Otvorena obnovljena rodna kuća Branka Ćopića

U Hašanima, u opštini Krupa na Uni, u Bosni i Hercegovini, danas je otvorena rodna kuća Branka Ćopića, odnosno završena posljednja faza njene obnove u okviru projekta “Bašta sljezove boje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom programu prisustvovale su ministrica prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog enetiteta Republika Srpska (RS) Natalija Trivić i ministrica kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Natalija Trivić je rekla da je današnji dan poseban i pun emocija zbog završetka posljednje faze projekta “Bašta sljezove boje”.

“Ćopićeva kuća i učionica na otvorenom su spremne za sve učenike iz Republike Srpske i Republike Srbije koji će imati priliku da na nesvakidašnji način uče o Branku Ćopiću, o njegovim djelima, ali i o svim onim pravim životnim vrijednostima koje je promovisao ovaj veliki srpski književnik”, rekla je Trivić.

Maja Gojković je istakla da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o djelima Branka Ćopića, jer su njegove poruke vječne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

Dodala je da su djela Branka Ćopića prevedena na 30 svjetskih jezika i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primjerak svakog prevoda.

Ideja o izgradnji Spomen-područja “Bašta sljezove boje” razvila se 2015. godine prilikom obilježavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića.

Cilj projekta je i da Spomen-kuća bude inspiracija umjetnosti i umjetnicima, da postane nezaobilazna na mapi ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, kao i učenika.

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a uložilo je 250.000 KM, dok je 80.000 KM za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.