Glavni kritičar britanskog Observera svrstao “Quo Vadis, Aida?” među najbolje filmove 2021.

Poznati britanski filmski kritičar Mark Kermode objavio je listu najboljih filmova u 2021. godini, a na ovom spisku našao se i film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

Iza Jasmile Žbanić i ekipe filma “Quo Vadis, Aida?” je sjajna godina. Osim nominacija za Oscara i BAFTA-u, priča o genocidu u Srebrenici nominovana je i za tzv. evropskog Oscara, gdje je početkom ovog mjeseca trijumfirala osvojivši tri nagrade.

Šlag na kraju fantastične godine stiže u vidu još jedne važne pohvale, britanski kritičar je naš film uvrstio među 10 najboljih u 2021. godini. Na Kermodeovoj listi su i filmovi “Petite Maman”, “Summer of Soul”, “The Green Knight”, “Another Round”, “Titane”, “Censor”, “Sound of Metal”, “After Love”, “Spencer” i “Quo Vadis, Aida?”.

Podsjetimo da je ranije ovog mjeseca i bivši američki predsjednik Barack Obama svrstao “Aidu” među omiljene filmove koje je pogledao tokom proteklih 12 mjeseci. Sve ovo predstavlja veliki uspjeh i dodatnu promociju za film o genocidu u Srebrenici te je ujedno i dodatni dokaz da se radi o izuzetno kvalitetnom ostvarenju o kojem će se još dugo pričati.