Izložba ‘Tragom brčanskih Jevreja’ otvorena u Sarajevu

U organizaciji gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića i Službe za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Distrikta, zajedno sa Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Galerije „Novi hram“ u Sarajevu otvorena je izložba „Tragom brčanskih Jevreja“, uz promociju istoimene monografija autorice i arhivistice Tamare Vijoglavin Mančić.

Ovom izložbom predstavljena su svjedočenja o životu i doprinosu Jevreja u Brčkom u pogledu ukupnog razvoja grada, čija je građa prikupljena iz Arhiva Bosne i Hercegovine, jevrejskih općina iz Sarajeva i Beograda, jevrejske štampe kao i od potomaka brčanskih jevrejskih porodica.

Prisutnima su se, uz gradonačelnika Kadrića i autorice Vijoglavin Mančić, obratili i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i šef Službe za arhiv Ćazim Suljević, ističući važnost ovog naučno-istraživačkog angažmana koji čini sastavni dio Sporazuma o međusobnoj saradnji potpisanog između Distrikta i Jevrejske zajednice u martu ove godine.

Promociji izložbe i monografije također je prisustvovao prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Jonathan Menutti, saopćeno je iz Sektora za informisanje Vlade Brčko distrikta.

(FENA)