Jasmila Žbanić najavila radnu verziju filma o Emeriku Blumu

Rediteljica Jasmila Žbanić objavila je kraći isječak iz filma “Blum”, čija će radna verzija biti predstavljena prije otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala.

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma.

Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u danas nezamislive uspjehe i prosperitet.

U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, e-mail komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? Da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Žbanić.

Radna verzija filma će biti prikazana 11. augusta u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola. Besplatne ulaznice možete pronaći na web stranici ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24). Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.