Kreševljaković: U selekciji AJB Prikazuje tri filma iz regionalne produkcije (VIDEO)

Četvrto izdanje festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano od 10. do 14. septembra u Sarajevu i u online formatu, a u selekciji AJB Prikazuje bit će prikazana tri filma različitih generacija autora iz regionalne produkcije.

Selektor Sead Kreševljaković najavio je da će u okviru ove selekcije biti predstavljen film “Posljednja krava u selu” koji je diplomski debitantski film mladog reditelja Kenana Kulenovića i koji će premijerno biti predstavljen na ovom festivalu.

Također, u ovoj selekciji publika će moći vidjeti film “Pisar novih stećaka” Dragana Stanimirovića u saradnji s Almirom Berkovcem i on se bavi temom koja povezuje klesanje srednjovjekovnih stećaka i povezuje se sa savremenim dobom i vremenom u kojem danas živimo.

Bit će prikazan i film “Slike iz života bh. filma” Mustafe Mustafića koji je specifičan po tome što se bavi historijom bh. kinematografije od njenog nastanka do danas – najavio je.

Kreševljaković smatra da je mali nedostatak ovogodišnje selekcije to što sva tri filma dolaze iz Bosne i Hercegovine, a razlog tome je što se naredne godine obilježava 75 godina bh. kinematografije i ovo je doprinos tom jubileju koji će, vjeruje, proći dosta nezapaženo.

– Također, kroz sadržaj Mustafićevog filma moći ćemo vidjeti koliki je značaj filma – dokumentarnog i igranog – u izgradnji naše sveopće kulture i onoga što predstavlja naš identitet – zaključio je Kreševljaković.

(FENA)