Lujanović: Cilj je bio stvoriti predstavu koja bi podsjetila na strahote rata

Predstava „Kroz proces 10-6-93“ Marine Petković Liker i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar izvedena je šestog dana Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u okviru Takmičarskog programa.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. juna 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

Publika koja je uspjela da uđe na predstavu zbog ograničenog broja posjetilaca ovu predstavu koja se odvija u tri scene i koja je i bolna i katarzična i opominjuća nerijetko je suzama popratili scene u kojima se na licima glumaca bez puno riječi možda tek pokretima, mimikom naslućivala bol roditelja.

-Nakon što sam napisala seriju tekstova o ratnim žrtvama u Središnjoj Bosni tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba i, emotivno i intimno  se odmaknula od takvih tema, ravnatelju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Ivanu Vukoju predložila sam da Kazalište na čijem je čelu, pokuša napraviti predstavu koja bi tematizirala stvarni događaj – smrti osmero djece hrvatske nacionalnosti na igralištu u Vitezu 10. juna a 1993. godine. Vukoja je to prihvatio, kao i izbor i prijedlog redateljice, Marine Petković Liker, profesorice s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naša zajednička ideja je bila stvoriti predstavu u kojoj će publika osjetiti jedno bivanje u prostoru i vremenu, bivanje među ljudima i njihovim bolnim, pomiješanim osjećajima, kako bi naše društvo militantno i po govoru i po ponašanju, zapravo podsjetili na sve moguće strahote rata koji nam se dogodio – kazala je za Fenu stručna suradnica na predstavi  novinarka Glorija Lujanovć govoreći o nastanku predstave.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

(FENA)