Nacionalna i univerzitetska biblioteka nominirala bh. kandidate za Alma 2023

Nakon zasjedanja Komisije za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA 2023, te njenom odlukom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kandidirala je za Astrid Lindgren Memorial Award za 2023. godinu četiri istaknuta bosanskohercegovačka pisca za djecu i mlade.

Ismet Bekrić jedan je od najznačajnijih dječjih autora u Bosni i Hercegovini. Poznat je na Balkanu, kao  i na području Alpe-Jadrana. Njegova izvrsnost u toj oblasti prepoznata je kroz razne nagrade u BiH, regiji i šire. Bekrić je prisutan u dječjoj književnosti više od pola stoljeća, a za to vrijeme objavio je više od 50 knjiga poezije, priča, bajki, scenarija, eseja i recenzija, te nekoliko prijevoda i knjiga za širu publiku.

Šimo Ešić (1954.) život je posvetio djeci i radu sa djecom – svom književnom radu i kulturnom angažmanu u oblasti promicanja dječje književnosti i umjetničkog stvaralaštva za djecu. Godinama doprinosi afirmaciji i razvoju dječje književnosti u BiH i regiji, i boljem društvenom tretmanu kako u BiH  tako i u okruženju.

Zastupljen je u kompletima Dječja književnost naroda i narodnosti BiH u 20 knjiga i Hrvatska književnost za djecu i mlade u 25 knjiga, te u čitankama za 3., 4. i 5. razred devetogodišnje osnovne škole u BiH. Zastupljen je i u brojnim antologijama u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, te u zborniku Egzil i u prestižnom leksikonu ‘Tko je tko u Njemačkoj’. Dobitnik je niz nagrada i priznanja. Član je Društva književnika BiH, Društva njemačkih književnika, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade od 2015. Živi kao slobodni umjetnik.

Ranko Risojević (1943.) svoje djetinjstvo, u gradiću uz rijeku Unu, opisao je u svom romanu za djecu i mlade “Dječaci s rijeke Une”, koji je uvršten na popise obavezne lektire u osnovnim školama. Dobitnik je mnogih nagrada za rad za djecu i odrasle. Autor je nekoliko dječjih radijskih drama, koje su prevedene na mnoge jezike i emitirane na brojnim radijskim postajama. Njegova literatura za odrasle obuhvata više od 50 djela proze, poezije, eseja i drama.

Valerija Skrinjar Tvrz pokazala je, od početka, da je pjesnikinja bogate mašte, stvarateljica ne po diktatu, već po unutarnjem pozivu, sa snažnom potrebom za oslobađanjem puta do neobuzdanog temperamenta i neobičnog senzibiliteta, osjetljiva na osjetilni svijet oko sebe. Teme njezinih romana za djecu i mlade uvijek su svojevrsna čežnja za njezinim likovima u potrazi za srećom, koju svijet običnog iskustva nikako ne može zadovoljiti, pa se često kreću u krugovima začaranih krugova. Ona je autorica, koja svojim pripovjedačkim umijećem, lako i nenametljivo ulazi u duše djece i osvaja ih.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu ‘Astrid Lindgren’ ( www.alma.se). Fond nagrade od 530.000 eura najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.

(FENA)