Novi Pazar: Dodjelom književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ počelo obilježavanje Dana Sandžaka

Bošnjaci u Srbiji obilježavaju u nedjelju, 20. novembra, jedan od najvećih nacionalnih blagdana, Dan Sandžaka. Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru, Kulturni centar, muzej „Ras“ i Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ organizuju brojne manifestacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je povodom Dana Sandžaka svečanost na kojoj je uručena tradicionalna nacionalna književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“. Ovogodišnji laureat je pjesnik, pripovedač i esejista iz Novog Pazara Maruf Fetahović. Takvu odluku donio je žiri koji su činili književnik Fehim Kajević, profesor Sead Šemsović i potpredsjednik BNV Fuad Baćićanin.

„Tematski će skoro sve vrijeme ostati čvrsto vezan za svoj Sandžak, kako onaj dio iz kojega je potekao (Bihor), tako i onaj u kome je proveo skoro cijeli život (Novi Pazar). U svojim je radovima izuzetno svjestan bošnjačkog jezičkog izraza svog podneblja, te ga kako u poeziji tako i prozi bogato baštini i nanovo kreira“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nakon uručivanja nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, u BNV je organizovana i promocija knjige “Usmena proza Bošnjaka”, autorke Amire Dervišević.

“Mi ovaj datum obilježavamo u znak sjećanja na taj čuveni trenutak kada su se stanovnici Sandžaka, Bošnjaci i Srbi usaglasili da Sandžak treba biti jedna administrativna jedinica koja će se sama baviti društveno-političkim i kulturnim radom, i usaglašavati svoje zajedničke stavove. Zbog svega toga se mi danas i okupljamo da bi pokazali tu privrženost ZAVNOS-u i kako bi smo pokazali koliko je ZAVNOS važan za današnju populaciju, naročito za mlađe ljude koji moraju znati koliko je ova regija uvijek vodila računa o vlastitim interesima“, rekao je profesor Sead Šemsović.

Osim BNV ovaj važan datum različitim aktivnostima obilježavaju i ostale ustanove u Novom Pazaru. Doprinos obilježavanju Dana Sandžaka dala je Narodna biblioteka “Dositej Obradović”, organizovanjem manifestacije “Poezija Sandžaka”. Kulturni centar Novi Pazar organizovaće u ponedjeljak, 21. novembra, izložbu ručnih radova “Zlatovez”, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva.

Za utorak, 22. novembar, Kulturni centar planira izložbu ćilima i održavanje okruglog stola sa temom “Ćilimarstvo u novopazarskom i tutinskom kraju”.

U novopazarskom muzeju “Ras” u ponedeljak, 21. novembra, biće otvorena izložba fotografija “Sandžak od ZAVNOS-a do danas”.

Dan Sandžaka obilježava se u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Odluku o proglašenju 20. novembra jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, donijelo je BNV 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli Dan sjećanja i 28. septembar Dan Bošnjaka.​​​​​​​