Obnovljene inicijative koje je utemeljilo Bijenale mladih umjetnika

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić učestvovao je u radu Odbora i Generalne Skupštine Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) koja je osnovana u Sarajevu 2001. godine. Ove godine održane su sjednice BJCEM-a u italijanskom gradu Procide, koji je glavni grad kulture 2022. u Italiji

Program koji su pripremili umjetnici i grad domaćin i Bijenale mladih umjetnika potvrdili su značaj kulture, umjetnosti i turizma te posebno uloge građana u stvaranju uslova za čuvanje i revitalizaciju kulturne, prirodne i povijesne baštine, kao i njenih povezanosti sa suvremenom umjetnošću.

Spahić je obnovio inicijative koje je Bijenale utemeljilo kao bitne projekte/Izgradnja Koncert hola na Marijin dvoru i fontane poklona grada Rima Sarajevu. Istovremeno, u kontekstu aktuelna zbivanja u Evropi, predložio je da se svi posvetimo prevenciji konflikata i dijalogu.

Učesnici su informisani i o Muzeju mira i slobode, izražavanja i kulture u Sarajevu i pozvani na aktivnu suradnju.

-Čuvajmo naš identitet i poštujmo kulturu, jezike, tradiciju i afirmišimo integritet i mjesto Mediterana u Evropi i svijetu. Konflikti koji traju decenijama u mediteranskom prostoru treba da budu podsticaj za suštinski dijalog i solidarnost i međusobno uvažavanje kako bi se izbjegle tragedije stanovništva o čemu godinama svjedoče migrantske i ekonomske, zdravstvene i klimatske krize koje proizvode demokrature koje se pandemijski šire. Nikome ne treba nova ukrajinska tragedija i scenario, kao što nije nikome dobro donijela balkanska kataklizma koncem XX stoljeća – zaključio je Spahić, saopćeno je iz IPC-a.

(FENA)