Otvorena izložba povodom 50. godišnjice smrti književnika Ahmeda Muradbegovića

Izložba povodom 50. godišnjice smrti književnika Ahmeda Muradbegovića otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u saradnji s Bošnjačkom zajednicom kulture(BZK) “Preporod” u Bosni i Hercegovini.

Autorica izložbe kustosica Đana Kukić kazala je da su na izložbi prikazani originalni eksponati iz zbirke “Ahmed Muradbegović” koji se čuvaju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

– Izložba se sastoji od nekoliko segmenata. Prvi dio su rukopisi drama, zatim imamo prepisku sa savremenicima, rukopise pripovijetki i pjesama, časopise u kojima su objavljivane njegove novele i dio romana “Ponos”. Prikazana su rana izdanja njegovih objavljenih djela, plakati predstava za drame koje je pisao…Zbirka je veoma obimna pa mi je produkcija izložba predstavljala izazov. Trebalo je napraviti selekciju i hronološki presjek kao bi se život i djelo Muradbegovića približili posjetiocima – kazala je Kukić, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da je posljednja izložba o Muradbegoviću bila postavljena 1998. godine.

– Autorica te izložbe bila je naša penzionisana direktorica Medhija Maglajlić koja je večeras s nama. Ona je formirala zbirku o Ahmedu Muradbegoviću na čemu smo joj veoma zahvalni. Muradbegović je shvaćen kao kontraverzna ličnost u našoj kulturu i ja bih zbog toga voljela da ljudi koji pogledaju izložbu vide na njoj stvarne dokumente iz njegovog života i da na osnovu toga formiraju svoje mišeljenje o ovom književniku – kazala je Šehabović.

Izložbu je otvorio direktor BZK “Preporod” Sanjin Kodrić koji je naglasio da je Muradbegović zasigurno jedan od najznačajnijih domaćih pisaca od kraja 19. stoljeća do danas.

– On je jedan od temeljnih, vrhunskih pisaca bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti između dva svjetska rata. Riječ je o autoru svestranog književnog opusa, koji je stvarao u svim relevantnim književnim žanrovima svoga vremena. Bio je pjesnik, pripovjedač, romanopisac i dramatičar. Upravo je u drami i teatru uopće dao neka od najznačajnijih ostvarenja svoga vremena što je posebno značajno u kontekstu bošnjačke dramske književnosti jer je sve do pojave Muradbegovića ona bila prilično siromašna  – kazao je Kodrić.

Otvorenju izložbe je prisustvovao i Uzeir Bavčić koji je jedan od najznačajnijih izučavalaca Muradbegovićeve književnosti, a doktorirao je upravo na djelu Ahmeda Muradbegovića.

Bavčić je govorio o nekim manje poznatim detaljima iz biografije Ahmeda Muradbegovića te naglasio da je neophodno objaviti sabrana djela ovog pisca.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 28. jula u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

(FENA)