Predstava ‘Kroz proces 10-6-93’ želi oteti zaboravu tragediju viteške djece

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru izvest će u 27. studenoga, u 20 sati premijeru predstave “Kroz proces 10-6-93”, koja govori o ubojstvu osmero djece 10. lipnja 1993. godine u Vitezu.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na konferenciji za novinare kazao je kako je viteška tragedija toliko bolna i velika da ju se s pravom može smatrati iznimno važnom ne samo za Hrvate nego i za cijelu BiH, sve njezine narode i građane.

– Ova tragedija bitna je i paradigmatična ne samo zbog onog što se dogodilo tog lipanjskog dana 1993. godine već i zbog svega onoga što se događalo poslije, od medijskih manipulacija i ignoriranja, preko izostanka odgovarajuće društvene i političke reakcije do činjenice da nitko do sada nije odgovarao za ovaj zločin – rekao je Vukoja.

Predstava “Kroz proces 10-6-93”, autorice i redateljice Marine Petković Liker, govori o stradavanju djece u Vitezu koja su na igralištu, među obiteljskim kućama, poginula od granate ispaljene s položaja Armije BiH (ABiH), u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i ABiH.

Po Vukojinim riječima, mostarsko kazalište ovom predstavom daje mali doprinos nastojanjima da tragedija viteške djece i njihovih obitelji ne bude zaboravljena te da dobije društveni i javni značaj koji zaslužuje.

– Bili smo duboko svjesni da ova predstava treba biti izraz suvremene, rafinirane i suptilne kazališne estetike. Stoga u njoj nema politiziranja ni moraliziranja, ona se ne bavi utvrđivanjem krivnje ni osudom zločinaca, jer to je posao nekih drugih institucija, nego se bavi onima kojima se ta tragedija dogodila i onime kroz što obitelji žrtava prolaze – istaknuo je Vukoja.

Autorica i redateljica predstave Marina Petković Liker istaknula je kako je predstava bila veoma zahtjevna za odraditi zbog svoje kompleksnosti, ali i tragedije koju obrađuje, te da će i sama izvedba biti proces prolaska organskim doživljavanjem teme izvođača i gledatelja.

– Rad na predstavi je dugo trajao i cijeli autorski tim je prošao proces uranjanja, razumijevanja i suočavanja sa sadržajem svega o čemu se u njoj govori – izjavila je Petković Liker.

Predstava ima tri čina koji će sveukupno trajati oko tri sata kroz prostor čitavog HNK-a, a glumačka igra se iz izvedbe u izvedbu neprestano mijenja i ne postoji klasični oslonac na pisani tekst. Autorica navodi da će kao takva utjecati na sve one koji je budu gledali.

– Predstava će sigurno biti jako intenzivna za publiku, ali to ne znači da se publika toga treba bojati jer cilj nam je da izađu nešto drugačiji nego što su ušli – rekla je Petković Liker.

Glumci u predstavi Jelena Kordić Kuret i Miro Barnjak izjavili su kako je za njih predstava iznimno zahtjevna i da izaziva najdublje emocije u njima samima.

– Prošli smo vrlo iscrpljujući i vrlo težak proces, jer dotičemo se najbolnijih mjesta u svima nama. Ali upravo takvi procesi omogućuju iskustvo i rast. Struktura i sadržaj predstave te njezino vođenje bit će zahtjevno za nas aktere, ali i publiku – izjavila je Kordić Kuret.

Barnjak je dodao kako je rad na predstavi “Kroz proces 10-6-93” za njega bio najveći izazov u 20-godišnjoj karijeri.

Pored Jelena Kordić Kuret i Mire Barnjaka u predstavi glume Ana Franjčević, Mario Knezović, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Premijera predstave je u HNK Mostar u subotu, 27. studenoga, u 20 sati, pretpremijera je dan ranije, a prve reprize u nedjelju i ponedjeljak, sve u 20 sati.

Osim predstave u tijeku je rad na filmu i radio drami u kojima će se koristiti dijelovi predstave.

(FENA)