Predstavljena humoristička serija ‘Tender’ autora Srđana Vuletića

U sarajevskom kinu Cineplexx večeras je predstavljena serija “Tender” u produkciji BH ContentLab platforme BH Telecoma. Kreator serije i scenarist je Srđan Vuletić, u saradnji sa produkcijskom kućom F.I.S.T. iz Sarajeva, a režiju potpisuju Amra Mehić i Neven Samardžić.

Kako je rečeno ovom prilikom, “Tender” je sitcom koji prati rad državne agencija za provođenje javnih nabavki. U središtu serije je tročlana komisija koja je sastavljena po poznatom modelu “nacionalni ključ”: Srbin, Hrvat, Bošnjak. Tri potpuno različita karaktera, političke vizije i pogleda na svijet, prinuđeni su raditi zajednički posao i dijeliti zajednički prostor, a ono što ih spaja jače je od svih njihovih razlika – želja da se obogate.

Vuletić za glavni cilj serije navodi taj da se kroz zdrav, autentičan humor izvrši dekonstrukcija prepoznatljivih političkih praksi u BiH, ističući da mu je želja da se ukaže na besmislenost takvih procesa, te da se po mogućnosti relaksiraju nacionalne tenzije vezane uz politiku.

– Mislim da jedna dobra komedija, koja se na duhovit način bavi našom svakodnevnicom i stereotipima, ima moć da bude upravo taj katalizator ka boljem i zdravijem društvu. Serija ‘Tender’ je otklon ili zaokret od cjelokupne recentne produkcije sitkoma u regiji. Taj otklon se najbolje očituje u činjenici da je to serija koja odlazi od standarne serije porodice, porodičnog sitkoma, serije koja se bavi savremenim, modernim ljudima i temama koje pripadaju nama danas, a to su višak i manjak samopouzdanja, manjak emotivnog života, manjak socijalne inteligencije i sve ostale teme koje se vežu za dinamiku grupe, okvirom da se sama radnja serije dešava u fiktivnoj državnoj agenciji – pojasnio je Vuletić.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman izrazio je zadovoljstvo što ova kompanija sa svojom platformom BH ContentLab ima priliku da predstavi drugu sitkom igranu seriju u svojoj produkciji.

– Jako smo zadovoljni projektom i potpuno smo sigurni da će u domove svih korisnika usluga Moja TV, odnosno svih građana BiH, donijeti puno humora. Zahvaljujem Srđanu Vuletiću i cijelom timu F.I.S.T. produkcije, naravno i feneomenalnim mladim glumcima, koji su kroz ovu seriju, siguran sam, prikazali humor na jedan malo drugačiji način. Sve nas u BH Telecomu raduje činjenica da smo naše prve igrane serije koje su završene regionalno već prodali. Trenutno se snimaju još dvije igrane serije – istakao je Kahriman.

U glavnim ulogama serije Tender su glumci Tarik Džinić, Robert Krajinović, Aida Bukva, Anja Kraljević, Igor Skvarica, Branko Janković, Anđela Kusić, Dražen Pavlović, Edin Avdagić, Nadine Mičić.

(Fena)