Recital,majstorska radionica prof.Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) najavljuje gostovanje Gottlieba Wallischa austrijskog pijaniste i profesora na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin).

Tokom boravka na Muzičkoj akademiji, pijanista Wallisch će 29. novembra održati recital koji će biti priređen u ponedjeljak, 29. novembra u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, a dan kasnije održat će majstorsku radionicu za studente Odsjeka za klavir.

Na repertoaru koncerta naći će se Sonata za klavir u Es duru, Hob. XVI/49 iz kasnog opusa Josepha Haydna, kao i tri kompozicije Ludwiga van Beethovena – Fantazija za klavir u g molu, op. 77, Andante favori u F duru, WoO 57, te Polonezu u C duru, op. 89.

Nakon djela bečkih klasičara, prof. Wallisch će izvesti i Sonatu za klavir u A duru, D.959  Franza Schuberta, jednog od ključnih predstavnika muzičkog ranog romantizma.

Gottlieb Wallisch (r. 1978, Beč) debitovao je kao dvanaestogodišnjak u “Zlatnoj dvorani” Musikvereina u Beču, a prekretnicu u ranoj fazi njegove karijere predstavlja koncert na kojem je kao sedamnaestogodišnjak izveo Beethovenov Koncert za klavir i orkestar op. 73, br. 5 u Es duru, poznatiji kao “Carski”, uz pratnju orkestra Sinfonia Varsovia pod dirigentskom palicom Yehudija Menuhina.

Ovaj događaj označio je početak njegove bogate pijanističke prakse koja je obuhvatila nastupe u prestižnim svjetskim koncertnim salama, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Wigmore Hall u Londonu, Kelnska filharmonija, Tonhalle u Cirihu i NCPA u Pekingu, ali i predstavljanja na festivalima poput Klavirskog festivala Ruhr, “Beethovenfesta” u Bonnu, Festivala u Lucernu i Salzburgu, “Decembarskih noći” u Moskvi i Singapurskog internacionalnog festivala umjetnosti.

Predavao je na svjetskim univerzitetima za muziku, a trenutno je zaposlen kao profesor na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin), saopćeno je iz Muzičke akademje UNSA.

Ulaz na koncert je besplatan, ali zbog ograničenog broja gostiju, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba.

(FENA)