Svečano otvorena manifestacija ‘Dani islamske tradicije Bošnjaka’

Manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, koju organizira Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, večeras je svečano otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, izložbom i predstavljanjem knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“ autora Ferida ef.Dautovića.

Intencija manifestacije, kako je kazao direktor Instituta Ferid ef. Dautović, je predstaviti projekte i naučna saznanja do kojih je došao Institut, čime se olakšava promocija i širenje saznanja   o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

– Želimo pokazati raskošnost islamske tradicije kroz prikazivanje bošnjačkog življenja islama i ulema koji su ljubomorno čuvali vjeru i tradiciju, utemeljili originalno razumijevanje islama na ovim prostorima – kazao je Dautović.

Poseban značaj treće manifestacije dat je hafizu Husniji ef. Semiću, alimu, učenjaku, koji je imao veliki uticaj u Visokom.

Dautović podsjeća, da kao i mnogi drugi imami tog vremena, rigidnog ateizma, nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, i ef. Semić je bio skroman.Radio je u Islamskoj zajednici, nije znao za komoditet, borio se za minimalnu egzistenciju i čuvao vjeru i promovirao univerzalne vrijednosti vjere.

Bio je muhafiz, a od 13 hafiza koje je izveo, bile su i dvije žene.

– Hafiz Husnija ef.Semić nije pisao ali je svojim životom, ponašanjem, odnosom prema ljudima pokazao kako se živi vjera. Stoga mu je na manifestaciji dat poseban značaj – kazao je Dautović.

Ovogodišnju manifestacija „Dani islamske tradicije Bošnjaka“ uključuje niz kulturnih i naučnih aktivnosti, koje će tokom 18 dana biti održane u Sarajevu, Goraždu, Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Bit će održana regionalna naučna konferencija o temi „Ulema na Balkanu između dva svjetska rata“, kao i tribina „Bošnjačka ulema Vareša“ .

Povodom 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti hfz. Ibrahima ef. Trebinjca, bit će održana promocija dokumentarnog filma „Hafiz Ibrahim ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja“ autora Nedima Hrbata koji je snimljen u saradnji sa Media centrom Islamske zajednice u BiH.

Institut će održati i promociju svojih ovogodišnjih izdanja: „Imam Ebu Hanife“ i „Popis (muškog) stanovništva nahije Visoko iz 1266. godine (1855)“ te knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“, „Bošnjačko življenje

(FENA)