U Stocu predstavljen roman Srećka Marijanovića ‘Bezimeni’

U Biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu u četvrtak navečer predstavljen je novi roman Srećka Marijanovića “Bezimeni”.

 

Roman je objavljen 2022. godine u nakladi Društva hrvatskih književnika (DHK) Herceg Bosne i Matice hrvatske Stolac, a uime nakladnika obratili su se dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac, i prof. Ivan Baković, predsjednik DHK HB.

O romanu ‘Bezimeni’ govorili su prof. dr. sc. Antun Lučić i prof. Ivan Baković (recenzenti romana) te književnik Ljubo Krmek, dok je ulomke iz romana čitao Leon Rajič, predsjednik Kluba studenata hrvatskoga jezika Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

“Kompozicijski, roman ‘Bezimeni’ je, zapravo, zbirka nevezanih priča koju povezuje lik koji pripovijeda priču, a i o njem više možemo zaključiti prateći njegove misli i solilokvije nego iz postupaka. Primjenjujući, kako je to primijetio prof. Lučić u svojoj recenziji, postmodernu narativnu strukturu, vremenski slijed u romanu je razbijen i ne može se kronološki uspostaviti. Tako uspostavljeno vrijeme je, zapravo, odraz psihološkoga stanja glavnih likova kojima u situacijama u kojima se nalaze vremenski slijed i ne čini nikakvu osobito bitnu stvar”, kazao je Baković.

Krmek je naglasio kako je Srećkova proza lirska, deskriptivna, duboka, meditativna i protočna.

“Ona je kao i sam auktor, utemeljena u zavičaj Hercegovine, u kamen, u čvrstinu, u postojanost, a istodobno u misaono, u osjećajno, u polemičko. Srećko Marijanović je napisao roman u pjesmi, pjesmu u romanu. Njegovi bezimenjaci plešu kako granate sviraju… Plešu u kolu života i kolu smrti… I sve se vrti… Od samog rođenja pa sve do smrti… Jedino je kamen i nakon rata onaj isti stari kamen… Obavija ga ono isto staro nebo… Samo ovoga puta s novom svjetlošću… Svjetlošću slobode… Stojimo svoji na svome… Boriti se i dalje… Pa ‘ko kome…”, naglasio je Krmek.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Tamburaškoga sastava “Prijatelji” Rotimlja, a program je moderirala voditeljica Barbara Marijanović, priopćili su iz DHK HB.

(FENA)