U subotu i nedjelju na sceni SARTR-a predstava ‘Phantom leg – postapokaliptična priča’

Predstava “Phantom leg – postapokaliptična priča” autorski projekt Thomasa Steyaerta, bit će izvedena u subotu i nedjelju na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Thomas Steyaert predstavu definira kao distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U “Fantomskoj nozi” izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji.

Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali, predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta.

Predstava  se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrijednosti i aspekata odnosa.

– Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija na čovječanstvo kakvo poznajemo i suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica – rekao je Thomas Steyaert.

U izvođenju, publici će se predstaviti Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert, Hana Zrno.

Scenografiju potpusuju Daniel Premec, Thomas Steyaert, a kostimograf je Irma Saje, saopćeno je iz SARTR-a.

(FENA)