Umro Moris Albahari, posljednji govornik ladino jezika

Jedan od najistaknutijih jevrejskih intelektualaca u BiH Moris Albahari preminuo je u subotnje jutro, 22. oktobra u 93. godini, objavljeno je na Facebook stranici Jevrejske opštine Sarajevo.

– Porodici, mnogobrojnim prijateljima, komšijama i svima koji su ga voljeli izjavljujemo iskreno saučešće. Neka vas s neba utješe, zajedno sa svima onima koji žale za Cionom i Jerusalimom – navodi se u objavi.

O tome kakav je bio Moco, dodali su iz Opštine, najbolje ilustruju njegove riječi date u jednom od intervjua.

– Posebno želim da vrata naše zajednice budu otvorena za sve dobronamjerne sugrađane, bez obzira koje su vjere ili nacije. Uvijek ih dočekujem raširenih ruku u želji da se besmislena mržnja pretvori u ljubav među ljudima. Moj kredo najbolje izražava jedna od divnih izreka iz Pirke avot, a to je traktat iz Mišne: budi poput Aronovlh učenika. Ljubi mir i stremi ka miru, voli ljude i približi ih tori – navodi se u oproštajnom postu.

Moris Albahari bio je i junak dokumentarnog filma “Spašen jezikom”, koji je objavljen 2016. godine, a u kojem govori o tome kako mu je poznavanje ladino jezika u više navrata u toku drugog svjetskog rata spasilo život. Bio je posljednji govornik ladino jezika u BiH.

Sa Albaharijem je umrla riznica znanja o bogatoj istoriji Jevreja, njihovoj kulturi, ali i kulturi ovih prostora.

Albahari je rođen 1930. godine, a u bogatoj karijeri bavio se vazduhoplovstvom, završio je školu letenja, bio nastavnik letenja, bavio se aerofotogeomeriom, vodio je izgradnju sarajevskog aerodroma i bio njegov prvi direktor te član Aerokluba.

Ispraćaj će biti obavljen 25. oktobra u 14 sati na gradskom groblju Bare.

(FENA)