Za 110. godišnjicu ‘Ilmijje’ u BKC-u premijerno izvođenje ‘Poeme o bosanskom bijelom šehidu’ (VIDEO)

 “Poema o bosanskom bijelom šehidu” autora Džemaludina Latića bit će premijerno izvedena 27. septembra u Bosanskom kulturnom centru u okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja “Ilmijje” Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Udruženje Ilmijja osnovano je 28. septembra 1912.godine i okuplja imame, muallime, uposlenike IZ u BiH, te muderrise i profesore islamskih fakulteta.Tim povodom predsjednik Ilmijje Nesib ef. Hadžić, profesor Džemaludin Latić, i izvršni direktor programa Media centra IZ i Nedim Hrbat na konferenciji za medije najavili su program manifestacije.

Centralni dio bit će održan 27. septembra u Sarajevu, molitvom imamima šehidima na Centralnom spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove džamije, te svečanom akademijom povodom 110. godišnjice Ilmije i premijernim izvođenjem poeme “Bosanski bijeli šehid” u Bosanskom kulturnom centru.

Hadžić je kazao da je mali broj udruženja koja se mogu pohvaliti ovakvim jubilejom i neprekidnim radom, a obilježavanje godišnjice Ilmije počelo je 9. septembra brojnim aktivnostima u 70 odbora Ilmijje širom Bosne i Hercegovine.

Kazao je da tema “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” autora Džemaludina Latića je vrlo aktualna. Nastala je kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na BiH. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema.

– Time želimo dati doprinos kulturi sjećanja na najbolje bh. sinove koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine, a posebno na naše kolege imame koji su ubijani na najsvirepiji način u toku agresije na BiH, šehide imame koji su svojim djelima, svojim životima branili domovinu BiH – kazao je Hadžić, te izrazio uvjerenje da će trajati, ne samo na dan prikazivanja, nego kroz vrijeme.

Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Profesor Džemaludin Latić je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da napiše poemu, prije svega jer je mnoge od šehida poznavao, bili su mu profesori, njegovi učenici. Ukazao je na značaj imama, vjerskih službenika, koji su u svim Božijim knjigama opisani kao nosioci svjetlosti.

– Imami su, i u Kur'anu i u sunnetu, cijenjeni kao učeni, oni su nosioci svjetlosti. Šehitluk imama je poseban, jer su oni pozivali svjetlosti, principima dobra, mira, saradnje, ljubavi prema ljudskom biću, a ubijeni su od strane onih koji su tu svjetlost potirali na zemlji – rekao je Latić.

Neki od glumaca i izvođača poeme su Izudin Bajrović, Mustafa Isaković i hafizi Aziz Alili i Burhan Šaban.

Hadžić je mišljenja da će poema ostaviti trajni trag u kulturi sjećanja na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te da istinu o strašnim zločinima nad imamima i vjerskim službenicima treba konstantno i iznova oživljavati i činiti je dostupnom što većem broju ljudi.

Podsjetio je na strašne sudbine imama Mustafe Mujkanovića, Hasiba Ramića i njegove porodice, plemenitu borbu rahmetli Mehmeda Hafizovića i Muniba Memića, mladost Rejfa Fejzića ubijenog u Srebrenici i druge.

– Priča o njihovom stradanju, njihovoj plemenitoj borbi, slavi i mučeništvu, zahvaljujući knjigama, filmovima, sada i sa novom umjetničkom formom, Poemom, kao i brojnim medijskim prilozime neće ostati neispričana priča. Podsjetik je na vrijeme zla u kojem međunarodne konvencije nisu značile ništa – kazao je Hrbat.

Na jednoj strani, dodao je, Poema o bijalom bosanskom šehidu je sjećanje na njih, njihovo utočište i njihov glas, na drugoj strani, ovakve forme mogu značajno doprinijeti buđenju interesa društva za dešavanja iz bliske prošlosti i bez manipulacije.

– Ne možemo odustati od učenja lekcija iz mračne prošlosti, sve dok ih ne naučimo – poručio je Hrbat.

Ulaz za premijerno izvođenje “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je besplatan.

(FENA)