Aida Ćorović: Kad prizna da je Ratko Mladić ratni zločinac počet će ozdravljenje Srbije

U Beogradu su večeras u 18 sati počeli protesti “Mural mora pasti”, a jedna od organizatorica Aida Ćorović, koja je uhapšena jer je mural Ratka Mladića gađala jajima, obratila se javnosti.

Ćorović se obratila prisutnima riječima “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, nakon čega je poručila kako će okupljeni aktivisti pobijediti u svojoj borbi.

“Sjećate li se kako je počeo Hitlerov pad u Drugom svjetskom ratu? Počeo je onda kada je počeo da skuplja dječake, kada je počeo da struže dno njemačke partije u tom trenutku. E ovi momci koji stoje večeras pored nas, a moje duboko žaljenje je što su na toj strani, su to što Aleksandar Vučić struže. To sve najavljuje njegov kraj. Neće još dugo da traje”, rekla je Ćorović.

Podsjetila je kako je Beograd danas bio obasjan Cvjetovima Srebrenice, što je još jedna drugačija poruka od one koja se mjesecima i godinama šalje iz glavnog grada Srbije.

“Pobijedit ćemo. Pobijedit ćemo jer je naše gorivo ljubav. Obična, suštinska, čista kao suza – ljubav”, rekla je, nakon čega se okrenula grupi desničara u blizini i poručila im: “Ja volim čak i ove dječake. Ja vas volim. Meni je žao što ste takvi. Vi nemate ljubav u sebi”.

Ćorović se zatim ponovo obratila grupi aktivista govoreći kako desničarima upravlja strah, kao i da sve što rade – rade iz nemoći i zato što u njima nema ljubavi.

“Koliko dubok je njihov strah i očaj kad su nasrnuli na dvije žene? Živjele žene, žene će pobijediti i zavrtiti pobjedu u Srbiji. Ja osjećam drugačije vjetrove, ja osjećam stvari koje se mijenjaju. Mi šaljemo drugačiju sliku iz Beograda večeras. Optužuju nas da smo razvodnili energiju Beograda, da smo uzeli pare od Vučića da zamaglimo priču o referendumu, ali reći ću vam jednu stvar – svi zakoni poput zakona o referendumu su mogući samo zato što je Ratko Mladić heroj, samo zato što smo potonuli u fašizam”, rekla je Ćorović.

Obraćanje je zaključila riječima: “Onog momenta kada shvatimo da je to naša neprebolna rana i da je to rak koji moramo da odsječemo – onda ćemo početi da donosimo dobre zakone. Onog trenutka kada Srbija bude pogledala sebi u oči i rekla ‘Da, Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac’ i ‘Da, mi smo radili ratne zločine’ – tog trenutka počinje ozdravljenje Srbije”.