Albanski premijer i državni sekretar SAD-a osudili potez Prištine

Albanski premijer Edi Rama upitao je danas povodom dešavanja na sjeveru Kosova da li to što se događa pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

Rama je ocijenio da to sigurno nije slučaj, jer su „naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost“.

“Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas”, objavio je Rama na Twitteru, aludirajući na događaje na sjeveru Kosova, kada su tri novoizabrana gradonačelnika opština sa većinskim srpskim stanovništvom uz asistenciju kosovske policije ušli u svoje kancelarije.

“To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svijet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD-a, Albanije i Evropske unije”, konstatovao je Rama.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da SAD oštro osuđuju aktivnosti Prištine koje doprinose eskalaciji tenzija na sjeveru Kosova i pozvao premijera Aljbina Kurtija da ih odmah obustavi.

„Ove akcije su oštro i nepotrebno podigle tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i imat će posljedice po naše bilateralne odnose sa Kosovom. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da preokrene kurs i sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih akcija koje će podstaći tenzije“, naveo je Blinken.

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba, koji su pokušali da spriječe ulazak novih gradonačelnika u zgrade opštinskih uprava na sjeveru Kosovaa, povređeno je nekoliko desetina ljudi.

(N1)