Ambasada SAD-a: “Čavara je neodgovoran i arogantan”

Izjava predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare od 10. augusta u vezi sa njegovim propustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, ne samo da predstavlja njegovu ličnu neodgovornost, nego ukazuje na dublji problem – da su politički lideri ove zemlje odbacili obaveze koje imaju prema građanima BiH – naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako su naveli u saopćenju, Čavara je ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, ali kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti. Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije, pitaju iz američke ambasade.

-Dok pozdravljamo danas iskazanu predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudija Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma kojeg je uputio visokom predstavniku arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koji je u velikoj mjeri doprinio sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH – naveli su iz Ambasade SAD-a u saopćenju.

Poručuju da su BiH potrebne funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou za napredak ka euroatlantskim integracijama. Bez stabilnosti su nemoguće pozitivne promjene i reforme. To zahtijeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih.

-Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njihovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH.  Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju – upozorili su iz američke ambasade u saopćenju.

(FENA)