Berlusconi: Ruski narod i mediji gurnuli su Putina u rat

Ruskog predsjednika Vladimira Putina gurnuli su proruski separatisti u Donbasu i ruski mediji i ljudi u rat u Ukrajini, rekao je bivši premijer i lider desnog centra Forza Italia (FI) Silvio Berlusconi italijanskoj TV u četvrtak.

Milijarderski medijski magnat i stari Putinov prijatelj, koji je osudio rat, rekao je Porta a Porta da su separatisti došli u Moskvu i rekli medijima da su ukrajinski napadi uzrokovali 16.000 mrtvih i da Putin nije uradio ništa na tome da ih odbrani.

– Putina je gurnulo rusko stanovništvo, njegova stranka i njegovi ministri da izmisli ovu specijalnu operaciju – rekao je trostruki bivši premijer.

– Dakle, trupe su trebale da uđu, stignu u Kijev za sedmicu dana, zamjene vladu Zelenskog pristojnim ljudima i  da se vrate u Rusiju. Umjesto toga, našli su neočekivani otpor koji je potom podstaknut oružjem svih vrsta sa Zapada – kazao je Berlusconi, prenosi Ansa.

– Rat traje više od 200 dana, situacija je postala veoma teška, loše mi je kada čujem za mrtve jer sam oduvijek vjerovao da je rat najveće ludilo od svih – zaključio je bivši italijanski premijer.

(FENA)