Bosna i Hercegovine se ubrzano okreće čistoj energiji

Bosna i Hercegovine se ubrzano okreće čistoj energiji

Trebalo je tri i po mjeseca da se montira 15 vjetroagregata na Podveležje, plato iznad Mostara. Čitav proces počeo je u oktobru prošle godine, a završava se ovih dana.

Jedna lopatica vjetroagregata duga je oko 50 metara, a teška 11 tona. Čitav posao je obavljen bez greške. U propratne puteve do Podveležja Elektroprivreda je uložila 5,2 milionaa KM.

Provedbom testiranja na prva dva vjetroagregata od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije na VE “Podveležje”, objavila je Elektroprivreda BiH.

Izvođač radova Konzorcij SIEMENS ispitat će uskoro funkcionalnost i svih preostalih 13 agregata.

Instaliran je i djelimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) VE “Podveležje”. Nad sistemom Vjetroparka omogućen je potpuni daljinski nadzor i upravljanje iz Dispečerskog centra Elektroprivrede BiH u Sarajevu.

Vjetroelektrana Podveležje ima instaliranu snagu 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130-150 GWh električne energije.

Nakon puštanaja vjetroparka u pogon, lokalna zajednica, Mostar imat će 2,5 posto od prihoda od energije. Projekat je koštao oko 162 miliona KM. Plus cijena dodatne infrastrukture. Bit će potrebno oko desetak godina da se vrati novac od invesitcije pri osrednjim cijenama električne energije na međunaordnom tržištu.

Nakon vjetroeltrana na Mesihovini BiH je dobila novi vjetropark i čisti izvbor energije. Elektroprivreda BiH već sada kreće u gradnju novog vjetroparka na Vlašiću.