Da li OHR sprema zakon s ciljem sankcionisanja onih koji ne poštuju odluke? Oglasio se Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da RS neće poštovati potencijalnu odluku OHR-a kojom bi Christian Schmidt donio zakon kojim bi se za nepoštovanje odluka OHR-a krivično odgovaralo.

 

Agencija Srna je jučer objavila nezvaničnu informaciju da OHR priprema izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Dodik je to prokomentarisao rekavši da RS neće poštovati takvo nametanje.

“Pa šta ako i donese? OHR će donijeti zakon da moraš da ga poštuješ? Eto mi kažemo da nećemo. Pa, mogu pripremiti krivične prijave čim donesu taj zakon. Dakle, tjeraju nas uz zid i do mjesta u kome nema više povratka i mi ćemo donijeti naše odluke o statusu”, rekao je Dodik.

Naglasio je da bi američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyu bilo pametno da se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, te da bi i ljudima iz Sarajeva bilo pametno da prihvate “dijalog”.

“Mi hoćemo i možemo da budemo u BiH pod uslovom da se vrati izvorni Dejtonski sporazum sa kreacijama koje smo mi spremni da dogovorimo na nivou BiH, a ne sa silom koju nama nameću ovdje”, rekao je Dodik.

Dodao je da će “lažni Schmidt proći kao što su prošli jučer avioni”.

“Šta su time dobili od Srba? Dobili su prezir u smislu – šta nam to radite, zašto to nama činite, zašto izbjegavate da naši ljudi učestvuju u odlučivanju? Ako Amerika hoće da ovdje ima saradnju – imat će je. Mi smo spremi da sarađujemo s njima, ali nismo spremni da budemo podanici. Srbi su naprosto takvi”, kazao je Dodik.