Danas promocija knjige Dine Greenberg „Nerminina šansa“

Dina Greenberg

Jevrejsko kulturno, obrazovno i humanitarno društvo La Benevolencija ugostiće američku autoricu Dinu Greenberg u Sarajevu na književnom događaju 19. avgusta 2022. u 19 sati.

NERMININA ŠANSA

“Nerminina šansa”

Rat unosi svoj otisak na ljudski duh na beskonačne načine. Jedina šansa za preživljavanje Nermine Beganović je da pobjegne iz svoje domovine tokom balkanskih ratova 1992. Roman počinje brutalnom opsadom Sarajeva, ubrzo nakon raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti Bosne.

Djelo historijske fikcije, NERMININA ŠANSA otkriva inherentno ukrštanje bošnjačke (bosanskih muslimana) i jevrejske dijaspore; oboje su doživjeli duboku međugeneracijsku traumu i suočavaju se sa stalnim posljedicama. Ovaj roman pruža idealnu polaznu tačku za dijalog koji ohrabruje preživjele da ispričaju svoje priče, a uključen je u JBC Network Authors on Tour 2022-2023.

NERMININA ŠANSA je danas aktuelna. Trideset godina poslije rata, Bosna se suočava sa eskalirajućom krizom poricanja genocida, nacionalizma i ponovnih prijetnji etničkim čišćenjem – sve je to strašno poznato jevrejskoj dijaspori. Invazija Kremlja na Ukrajinu dodatno prijeti regionu, kako ciljanim ubijanjem ukrajinskih civila, tako i podrškom srpskom separatističkom pokretu.

Gospođa Greenberg ovog ljeta putuje u Bosnu na turneju, promociju knjige .Sazivat će diskusije o knjigama i radionice u saradnji sa: La Benevolencija u Sarajevu; Most Mira u Prijedoru; Bošnjačko kulturno društvo u Brčkom; Internacionalni univerzitet u Sarajevu; Američki kutak, Sarajevo, Brčko i Zenica.

Jakob Finci, koji je preživio holokaust, hvaljen je zbog svog neumornog zalaganja za Jevreje širom svijeta. Godine 1991. postao je jedan od osnivača preporođenog jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija. Za vrijeme opsade Sarajeva, jevrejska zajednica je obezbjeđivala grad hranom; nudi nedjeljnu školu za djecu i časove jezika za odrasle; organizirane kulturne aktivnosti; i, što je najvažnije, koordinirana i distribuirana medicinska pomoć, besplatna. Organizacija je organizovala konvoje za evakuaciju ne samo Jevreja, već i svih koji su želeli da pobjegnu od rata.

Godine 1995. g. Finci je postao prvi izabrani predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. La Benevolencija je procvjetala pod njegovim vođstvom. Ovog avgusta, organizacija će ugostiti gospođu Greenberg na čitanju i diskusiji o njenoj knjizi NERMININA ŠANSA.

Nominirana za nagradu Pushcart, najbolju malu fikciju i milione, poezija, beletristika i kreativna dokumentarna literatura gospođe Greenberg objavljeni su u SAD-u, Velikoj Britaniji i Bosni. Magistrirala je fikciju na Univerzitetu Sjeverne Karoline Wilmington. Gospođa Grinberg predaje kreativno pisanje i pruža individualnu obuku pisanja za žrtve traume.

Njen rad na vođenju radionica kreativnog pisanja za ratne veterane rezultirao je njenim debitantskim romanom, NERMININA ŠANSA. Trenutno radi na seriji intervjua sa mladim Bosankama čiji su članovi porodice preživjeli ili, u mnogim slučajevima, stradali tokom rata.

Kontinuirani rad autora La Benevolencija i drugih nevladinih organizacija pomaže u podizanju svijesti o posljedicama rata.

Nerminina šansa: ISBN 978-1-63944-625-4, izdao Atmosphere Press 29. oktobra 2021.

Dostupno za besplatnu dostavu širom svijeta u Book Depository

Kontakt:

Dina Greenberg

dinagreenberg.com

greenbergdina7@gmail.com

www.linkedin.com/in/DinaGreenberg

1+609-560-3500

La Benevolencija i Jevrejska opština Sarajevo