Džaferović s predstavnicima ENEMO-a o predstojećim izborima u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s izvršnim direktorom Evropske mreže organizacija za promatranje izbora (ENEMO) Zlatkom Vujovićem i šefom Odjela za izbore ENEMO-a Pierreom Peytierom o predstojećim općim izborima u BiH, u kontekstu aktivnosti Evropske mreže organizacija za promatranje izbora i njene saradnje s Centralnom izbornom komisijom BiH.

U fokusu razgovora bila su pitanja koja se tiču transparentnosti i integriteta izbornog procesa, a predsjedavajući Džaferović je podržao napore koji će omogućiti što veći broj posmatrača, kao i njihovu što bolju organizaciju, kako bi se spriječile nezakonite aktivnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da u potpunosti podržava tzv. paket integriteta, kada je u pitanju izborna reforma, naglasivši da politički subjekti koji se protive tehničkim izmjenama nemaju nikakve opravdane razloge, te da to rade protivno volji građana koji žele transparentniji izborni proces.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je izborni proces, u svom neposrednom, ali i posrednom dijelu, koji se odnosi na popunjavanje domova naroda, proveden po istim pravilima 2018. te da nema nikakvog zakonskog osnova za blokiranje ovih procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA)