Evropa od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata

Evropa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata i time dodatno smanjila zavisnost od Moskve kako bi pokušala kazniti Kremlj zbog rata u Ukrajini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zabrana je uvedena uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih država, prenosi Anadolija.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije te izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Dizel je od ključnog značaja za ekonomiju jer se koristi u automobilima, teretnim kamionima, poljoprivrednoj mehanizaciji i fabričkim mašinama.

Cijene dizela porasle su zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog korona virusa.

Članice Evropske unije će odsad nabavljati dizel gorivo iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Bliskog istoka i iz Indije kako bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenutku pokrivalo deset posto potreba u Evropi.

(FENA)