Hrvatski premijer kažnjen sa 400 eura zbog nesklada u imovinskoj kartici

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kažnjen je danas novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kuna (400 eura) zbog nesklada u imovinskoj kartici.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa donijela je odluku da je Plenković povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, kao i zbog netačno navedenih iznosa naknada njegove supruge.

Postupak je pokrenut još u oktobru. Komisija nije prihvatila premijerovo ranije objašnjenje kojim je pokušao da opravda nesklad podataka navedenih u imovinskoj kartici sa onim koje je dostavila Poreska uprava.

Plenković je ranije naveo da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila trećinu nekretnine od pokojnog oca, jer je bila maloljetna, pa mu to nije rekla. Što se tiče nesklada u iznosima naknada za vreme porodiljskog bolovanja, premijer je rekao da njegova supruga nije smatrala da uz platu treba da prijavljuje naknade koje su bile nižeg iznosa.

Iz Vlade Hrvatske danas su saopštili da je riječ o nenamjernom propustu, koji je u međuvremenu otklonjen i da će premijer poštovati odluku.