I ove godine u Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan državnosti BiH

U  Memorijalnom centru Potočarima danas je obilježen Dan državnosti BiH. Prisutni su bili predstavnice srebreničkih udruženja, uprava Memorijalnog centra Potočari, potpredsjednik entiteta RS-a Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Salko Tursunović, predstavnici Sindikata PPDIVUT-a BiH i Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, Udruženje Dobro.ba, kao i građani Srebrenice. Oni su položili cvijeće i proučili Fatihu  za ubijene žrtve genocida.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Ševket Hafizović kaže da je na najsvetijem mjestu obilježen Dan državnosti BiH.

– Prisjećamo se te 1943. godine kada su na jedan proevropski način tadašnji narodi i građani donijeli proevropsku odluku i jednakopravnost svih građana. Nažalost, danas imamo situaciju negiranja genocida i diskriminaciju. To je odlučila politika zapada i Evropske unije, i moramo na tom planu nešto poraditi da se vratimo na proevropski kurs i na punu demokratiju i ravnopravnost – istakao je Hafizović.

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković kazao je da je danas u Potočarima došao da počast onima koji platili najveću cijenu za državu BiH.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić rekao je da država BiH treba da živi vječito.

– Za državu ćemo se boriti dok smo živi. Domovina je naša obaveza i zakletva o kojoj moramo brinuti i naš razlog za budućnost. Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati zbog onih koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, zbog onih koji danas žive i bore se da naša zemlja bude ljepša, kao i zbog generacija koje tek dolaze. Obaveza nam je graditi našu domovinu. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina – poručio je Fejzić.

U prostorijama MFS EMMAUS u Potočarima u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH korisnici dnevnog centra su pripremili priredbu.

Svake godine ta organizacija priprema bogat program u povodu obilježavanja državnih praznika.

U Kulturnom centru Srebrenica sutra će biti upriličena manifestacija pod nazivom „Dani tradicije i običaja Bošnjaka“.

Manifestacija će se sastojati od izložbe bosanskih tradicionalnih umjetnosti i zanata i besplatnih radionica za građane gdje će biti predstavljeni radovi i tehnike umjetnika iz dvadeset različitih vrsta tradicionalnih umjetnosti i zanata.

Poslije izložbe manifestaciju će uveličati i specijalni gosti muzičke grupe Rejjan koji će počastiti publiku svojim izvedbama tradicionalnih bosanskih i duhovnih pjesama.

Berise akademija, koja je organizator događaja, će građanima Srebrenice predstaviti svoj rad i misiju kroz prezentaciju vještina naše tradicionalne baštine koje su gotovo pred izumiranjem.

– Umjetnost i kultura su jedan od najbitnijih stubova jednoga društva, stoga smo odlučili prezentirati naš rad i našu misiju simbolično povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Smatramo da je jako važno učvršćivati sponu sa Bošnjacima u Srebrenici i okolini, posebno sa našom povratničkom populacijom i prenositi na naše mlade naraštaje višestoljetne tradicije i kulturu našeg naroda. Stoga vas pozivamo da se odazovete u što većem broju i prisustvujete druženju u jednoj ugodnoj i prazničnoj atmosferi – kazao je Feni organizator manifestacije Rijad Imamović. (Fena)