Izetbegović: Odbio sam razgovor o izmjenama Izbornog zakona, o tome tek nakon izbora

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u Briselu da je zadovoljan današnjim razgovorom sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Izetbegović je dodao da je Varhelyi optimista i da vjeruje da BiH do oktobra može napraviti snažan pomak usvajanjem seta ključnih zakona, što bi povećalo šanse za sticanje kandidatskog statusa.

– Bio je jedan pokušaj s njegove strane da se ozbiljnije razgovara i o izmjenama Izbornog zakona, što je zahtjev  Čovića. Ja sam to odbio. Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima – naveo je Izetbegović.

Poručio da su, što se njega tiče, razgovori “jedan na jedan” sa Varhelyijem ili sa Čovićem završeni, podsjećajući na ranije pokušaje izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH. Izetbegović je naglasio da je stvar promjene Ustava i izbornog zakonodavstva od interesa za svakog građanina BiH.

– Treba uključiti domaće i strane eksperte, sve segmente društva i napraviti jednu široku debatu. Nema govora da mi to možemo uraditi prije izbora – dodao je Izetbegović.

U vezi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a, Izetbegović je istakao ulogu Pravnog tima SDA.

– Džaferović predvodi Pravni tim SDA i mi smo kao dobri šahisti. Na sve što je udaralo na ustavnopravni sistem BiH, što je dolazilo od Narodne skupštine RS, upravo smo tako odigrali – zaustavili smo sve što udara na ustavnopravni poredak BiH i na državnu imovinu BiH. Na svaku njihovu radnju smo odgovorili, svaki put je to bila pozitivna presuda, tako da igramo jednu dobru pravnu šahovsku partiju sa njima – prokomentirao je  Izetbegović.

(FENA)