Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ

– Na lokaciji logora Omarska, članice Saveza logoraša u BiH, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.“, Udruženje logoraša Kozarac i te Udruženje građana “Sedra“, sutra će obilježiti i podsjetiti na počinjene zločine i teror počinjen u tom koncentracionom logoru smrti.

Kako su saopćili iz Saveza logoraša u BiH, povezanost i uslovljenost logora i mjesta stradavanja logoraša na širem području Krajine i Prijedora je evidentna, nedvosmislena i jasno dokazana.

To je istovremeno, kako ističu, i potvrda planskog djelovanja i osmišljenog genocida koji su i komandanti agresora na nezavisnu državu BiH potvrdili i napominjali u svojim tadašnjim vojnim izvještajima još u počecima realizacije svojih neljudskih zamisli.

-Torture i strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru Omarska su poznate i dokazane od strane stotina logoraša-živih svjedoka na sudu u Hagu, ali i pored tih zajednički preživljenih i pretrpljenih tortura, ‘duhovi podjele’ države i danas postoje u našem užem i širem okruženju. Upravo zbog ovih nepobitnih činjenica, izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ, i to je obećani dug kompanije ‘Arcelor Mital’ i lokalne zajednice u borbi za naše bolje sutra – poručuju iz Saveza.

(FENA)