Izgubljeni u prijevodu: Pahor najavio kandidatski status za BiH do kraja godine

Predsjednik Slovenije Borut Pahor i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarali su u Beogradu, prvenstveno o energetskim problemima koji se mogu očekivati u cijeloj Evropi usljed ruske invazije na Ukrajinu. Dotakli su se i drugih tema, između ostalog, i otvorenog Balkana i Berlinskog procesa, te dijaloga između Beograda i Prištine. Predsjednici su naglasili da i pored brojnih neslaganja, dvije zemlje trebaju održati dobre odnose.

Sastanak predsjednika Slovenije s njegovim srbijanskim kolegom bio je prilika da razmijene stavove o energetskoj krizi i da Vučić zatraži od Slovenije, kao članice Evropske unije, da pomogne njegovoj zemlji tokom predstojeće zime. Najavljeno je to na jučer završenom samitu inicijative Otvoreni Balkan. Slovenski predsjednik je podržao inicijativu, te kazao da je kao stvorena da neki problemi, koji deluju nerješivo, budu riješeni ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Govorio je i o perspektivi regiona.

“Bez obzira na nepoverenje i bilateralne probleme, postoji dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektiva u regionu. Prvo treba da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u Evropsku uniju, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja godine status kandidata i da Unija ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji”, rekao je Pahor.

U mnogim medijima pojavila se informacija da je predsjednik Slovenije najavio da će do kraja sedmice Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Tačna informacija je da je rekao da će se to desiti do kraja godine. Greška se dogodila tokom simultanog prevođenja pres-konferencije u Beogradu, gdje je zvanična prevoditeljica kazala da se radi o periodu do kraja sedmice, što su preuzele novinske agencije, a zatim i bh. mediji.

Neizbježna tema u razgovoru Vučića i Pahora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

“Što se tiče razgovora s Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, formiranja Zajednice srpskih opština, vidjećemo. Upravo zato smo danas razgovarali kako da te probleme prevazilazimo, kako da čuvamo stabilnost, i u tome nam je podrška prijatelja iz Slovenije važna”, poručio je Vučić.

“Šta ću reći u Prištini? Da dijalog mora biti dinamičniji, da postoji nepovjerenje i da osim Beograda i Prištine ta komplikovana pitanja niko ne može riješiti, a da njihovo izbjegavanje ne vodi nigdje”, dodao je Pahor.

Bez rješenja problema između Beograda i Prištine nema ni evropskog puta za Srbiju i Kosovo, a to svakako nije jedino takvo uslovno pitanje u regionu. Sigurno je da dok ne budemo spremni za članstvo u EU, zemlje regiona mogu samo moliti i nadati se pomoći članica. Kao što smo se nadali tokom pandemije, nadamo se i u ovoj energetskoj krizi.