Lagumdžija u Njujorku o izazovima i zajedničkim odgovorima na sigurnosne,energetske,ekonomske krize

Dvodnevni 24. skup visokog nivoa Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC), održan u Harvard Klubu na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija pod nazivom “Izazovi i zajednički odgovori na mirovnu, sigurnosnu i klimatsku krizu”, na deset tematskih panel diskusija, okupio je 20 aktuelnih i bivših šefova država i vlada, tri dobitnika Nobelove nagrade, kao i političke, poslovne, akademske i lidere iz nevladinog sektora sa šest kontinenata. 

U okviru priprema NGIC za oktobarski Svjetski zdravstveni samit, Zlatko Lagumdžija je predsjedavao panelom posvećenom borbi sa pandemijom i transformaciji globalnog zdravstva, uz učešće Tedros Adhanamom, generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dobitnika Nobelove nagrade za medicinu Harolda Varmusa koji je prezentirao posljednji izvještaj sa preporukama Naučnog Savjeta WHO.

Tokom boravka u Njujorku Lagumdžija je imao seriju susreta posvećenih sigurnosnoj, ekonomskoj, energetskoj, prehrambenoj i zdravstvenoj krizi sa kojima se zemlje zapadnog Balkana mogu suprotstaviti samo zajedno i u saradnji sa Evropskom unijom.

Nakon što je EU ponudila Ukrajini ulazak u evropsko zajedničko tržište neophodno je da se isti model primjeni i na zapadnom Balkanu kako bi u narednih tri do pet godina, kroz uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pristupu “4 slobode” (slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga), došlo do ekonomskog integriranja zemalja regiona i njihovog uključivanja u  Evropsku ekonomsku zajednicu, navodi se u saopćenju.

Na ovu temu Lagumdžija je obavio odvojene razgovore sa širokim spektrom sagovornika koji bi mogli biti aktivni akteri ili lobisti takvih integracionih i razvojnih projekata, među kojima su premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovacevski, ministri vanjskih poslova  Slovenije i Crne Gore, Tanja Fajon i Ranko Krivokapić, zamjenica generalnog sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira, Rosemari Di Carlo, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za samoodržive razvojne ciljeve (SDG) Jeffrey Sachs i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreu.

Imajući u vidu nastupajuće krize, koje će dovesti do jos većih socijalnih raslojavanja i nesigurnosti, Lagumdžija je ukazao na širi značaj ovakvog pristupa i neophodnosti da se u najskorije vrijeme okupe, prije svih lideri zapadnog Balkana, kako bi svi zajedno tražili podršku zemalja Evropske unije.

Izbori u Bosni i Hercegovini su dobra prilika da ovakve inicijative krenu iz Sarajeva. Konkretan reformski, intergracioni evropski i regionalni projekat može biti osnova za konstituisanje noea vlasti kako bi se sukobi zamijenili sa saradnjom na rješavanju konkretnih problema sa kojima se država i građani svakodnevno sreću, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

(FENA)