Mašović na konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje (A5)

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na 25. Konferenciji načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana 22. septembra u Budvi – Crna Gora.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-odbrambena inicijativa koju su 2003. formirali Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanja podrške članicama u pridruživanju euroatlantskim integracijama. Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora, te Bosna i Hercegovina. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima učestvuju u statusu posmatrača.

Tokom konferencije najviši predstavnici oružanih snaga zemalja članica A5 razgovarali su o sigurnosnim izazovima na zapadnom Balkanu. Također, razmijenjena su mišljenja i iskustva između predstavnika oružanih snaga zemalja članica A5, kako bi se proširila regionalna saradnja. Ovom prilikom, između ostalog, raspravljano je o aktivnostima provedenim u prethodnom periodu, kao i modalitetima buduće saradnje, a s ciljem djelotvornog odgovora na savremena sigurnosna zbivanja, zajedničkog doprinosa široj sigurnosti, interoperabilnosti snaga, zajedničkog razvoja i unapređenja sposobnosti, te zajedničkog pristupa u kreiranju odgovora na nove sigurnosne izazove.

U obraćanju učesnicima konferencije, general Mašović je ukazao na izuzetan značaj A5 inicijative za Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, te potvrdio podršku daljnjem radu kroz nastavak jačanja uspješne saradnje između članica, doprinoseći tako jačanju jednog sigurnog i stabilnog okruženja, kao bitne pretpostavke za daljnji razvoj regiona. General Mašović je ovom prilikom naglasio da je interoperabilnost oružanih snaga ključ uspjeha i efikasnosti zajedničkog djelovanja prema sigurnosnim izazovima u savremenom svijetu.

Pored konferencije u formatu načelnika štabova, održana je i konferencija u formatu glavnih narednika oružanih snaga zemalja članica na kojoj je kao predstavnik OSBiH učestvovao glavni narednik OSBiH zastavnik I. klase Mario Bagarić.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave u kojoj je potvrđena želja za jačanjem zajedničke saradnje između oružanih snaga u regionu.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, koja je učestvovala na konferenciji, bili su i načelnik Uprave J4 brigadir Nebojša Bošnjak i lični pomoćnik NZŠ OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA)