Ministar Hurtić u Saboru poručio Milanoviću: Kupili smo sapun, parfem, okupali se…

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, sastao se u Saboru sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj, a iskoristio je i priliku kako bi uzvratio Milanoviću na izjavu o građanskoj BiH – prvo sapun, onda parfem.

– Mi smo danas došli u posjet Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu, došli smo i u Sabor, ja se nadam da se predsjednik vaše države Milanović neće naljutiti. Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u RH. Naravno, to je njegov stav, naši drugi prijatelji to ne govore, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, koji se sa izaslanstvom sastao u Saboru sa zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj.

A poruku je predsjedniku Zoranu Milanoviću poslao na konto njegove izjave iz 2020. kada je govorio da je “građanska BiH daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem” i razbjesnio Bošnjake zbog čega se i godinama kasnije pravdao da nije vrijeđao Bošnjake već da to kaže i za Hrvate i Srbe.

– Tražit ćemo od Vlade RH da se pokrene inicijativa da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali. Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u RH nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže, promjene Izbornog zakona u BiH. Pozitivni su odnosi između BiH i Hrvatske, naši ljudi koji žive ovdje globalno nemaju problema, uvijek postoje pojedinačni slučajevi i dogovorili smo se da se više ne bavimo pričama rekla-kazala nego da rješavamo institucionalne probleme – poručio je naglasivši kao značajan datum 20. juna, kada će Vijeće ministara BiH i Vlada RH održati zajedničku sjednicu.

– Mi ćemo pokrenuti proceduru, koja je digla veliku, ne mogu reći političku, ali medijsku priču o diskriminaciji Univerziteta u BiH, gdje je Sveučilište u Mostaru dobilo akreditaciju, a ostale nisu – kazao je.

S ministrom su otvorili niz tema koje nisu od važnosti samo na državnom nivou, dodala je Lekaj Prljaskaj, već i na lokajnoj razini.