Mostarski polumaraton istrčalo skoro tisuću trkača iz 37 zemalja (VIDEO)

Skoro tisuću trkača iz 37 zemalja sudjelovalo je danas na Mostarskom polumaratonu u okviru sedme turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend (MRW), a pobjednik utrke bio je Đuro Borbelj iz Vojvodine s istrčanom rutom od 1.08.06.

 

Drugi je na cilj stigao Arny Attila iz Mađarske, dok je treći bio Ivan Dračar iz Hrvatske.

– Prvi put sam u Mostaru. Utrka nije baš naivna, bilo je gusto do samog kraja. Nisam očekivao ovo vrijeme jer stvarno nisam bio spreman za taj rezultat, ali ova jaka konkurencija me dovela do tog rezultata, kao i sreća pred kraj kada sam uspio izvući malo više snage da pobijedim natjecatelja iz Mađarske – otkrio je pobjednik.

Dodao je kako se trčanjem bavi poluamaterski, rekreativno, a trči već deset godina. Prema broju prijavljenih natjecatelja vidljivo je, kaže Borbelj, da se iz godine u godinu broj rekreativaca i ozbiljnih natjecatelja drastično povećava.

U ženskoj konkurenciji prva je na cilj stigla Jasmina Pitamic Vojska iz Slovenije, druga je bila Nataša Šontić iz Hrvatske, dok je trećeplasirana bila Marija Rajič Tošić iz Hrvatske.

Predsjednik Organizacijskog odbora MRW-a Franjo Lovrić kazao je kako u utrci danas sudjeluju natjecatelji iz rekordnih 37 zemalja, dok je registrirano 920 natjecatelja.

– Ovo nije samo trčanje, nego druženje, promocija aktivnog stila života, promocija Mostara i Hercegovine. Manifestacija traje tri dana. Trkači su jučer došli u Mostar kada smo imali Run konferenciju. Danas još organiziramo pokazni skok sa Starog mosta, a večeras priređujemo tri glazbena događaja na tri različite lokacije – naglasio je Lovrić.

Još je istaknuo kako je generalni pokrovitelj utrke MT Abraham grupa otvorio vrata galerije “The Hub of Fine Arts” gdje je svim sudionicima i volonterima osiguran besplatan ulaz kako bi vidjeli svjetska umjetnička djela.

– Na HT Eronet Humanitarnu utrku od četiri kilometra smo veoma ponosni. Od ukupnog broja registriranih natjecatelja, njih 700 je iz Mostara. Jedan je cilj bio dovesti trkače iz što većeg broja zemalja, a drugi cilj je bio pokrenuti lokalnu zajednicu u Mostaru i to smo uspjeli. Nadamo se da će ekipa koja ove godine trči humanitarnu utrku, iduće godine trčati Mostarski polumaraton – zaključio je on.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić objavio je kako se Grad Mostar od ove godine aktivno uključio u organizaciju i značajno doprinio da zabave ne nedostaje te da svi iz Mostara ponesu uspomene na nezaboravne trenutke. Napomenuo je kako grad posjeti više tisuća ljudi tijekom ove manifestacije te je pozvao građane da ostave automobile, izađu na ulice i podrže natjecatelje i humanitarce.

Inače, specifičnost rute u Mostaru je da trkači trče preko šest gradskih mostova prelazeći rijeku Neretvu osam puta.

(FENA)