Najmanje 36 mrtvih u Iranu. Demonstracije bukte, vlast prijeti (VIDEO)

Najmanje 36 ljudi do sada je ubijeno tokom pokušaja vlasti Irana da uguše proteste koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja, saopćila je grupa za ljudska prava sa sjedištem u Njujorku, prenosi politički.ba. 

U međuvremenu, iranske vlasti su uhapsile nekoliko novinara koji su pomogli u raskrinkavanju slučaja mlade Kurdkinje.

Prema zvaničnim podacima iranskih vlasti, najmanje 17 ljudi, uključujući pet pripadnika snaga sigurnosti, poginulo je u protestima. No, kako je objavio Centar za ljudska prava u Iranu, njihovi izvori ukazuju na mnogo veći broj.

“Sedmog dana iranskih protesta, zvaničnici su priznali najmanje 17 smrtnih slučajeva, dok nezavisni izvori kažu da ih ima 36”, objavila je nevladina organizacija sa sjedištem u Njujorku na svojim profilima na društvenim mrežama.

Istovremeno su upozorili da će se povećati broj umrlih u demonstracijama koje su sve žešće.

“Svjetski lideri moraju izvršiti pritisak na iranske zvaničnike da dozvole proteste bez upotrebe smrtonosnog nasilja” , pozvali su.

U četvrtak je Golam Husein Mohseni Edseni, koji je šef iranskog pravosuđa, naredio sigurnosnim snagama da oštro interveniraju i uguše proteste.

Iranske oružane snage su u međuvremenu izdale najoštrije upozorenje na prijetnje po sigurnost zemlje: “Nećemo dozvoliti neprijatelju da iskoristi situaciju”, istaknuto je.

 

Iranska tajna služba također je upozorila na učešće u “ilegalnim skupovima” .

 

Snage sigurnosti uhapsile su jednog od najistaknutijih iranskih aktivista civilnog društva i novinara koji je odigrao ključnu ulogu u rasvjetljavanju slučaja Mahse Amini , koji je izazvao proteste širom zemlje. Majida Tavakolija, koji je posljednjih godina nekoliko puta bio zatvoren u Iranu, policija je uhapsila noću u njegovoj kući, napisao je na društvenoj mreži njegov brat Mohsen.

Sigurnosni agenti su također došli u kuću Hoseina Ronagija, još jednog istaknutog aktiviste, tokom intervjua za londonski Iran International kanal. Kako su naveli, aktivista, koji između ostalih piše i za Washington Post, uspio je izbjeći hapšenje, a kasnije je objavio video poruku sa nepoznate lokacije.

U međuvremenu, vlasti su uhapsile i novinarku Nilufar Hamedi, koja je otišla u bolnicu u kojoj je Mahse Amini ležala u komi i pomogla da se slučaj razotkrije cijelom svijetu, piše list Šarg za koji radi na Telegramu.

Dana 13. septembra, 22-godišnju Mahsu Amini uhapsila je moralna policija tokom posjete glavnom gradu Irana, Teheranu, zbog navodnog neprimjerenog nošenja hidžaba. Aktivisti tvrde da je umrla od udarca u glavu, dok policija negira krivicu za njenu smrt i negira da je pretučena ili maltretirana. Policija je saopćila da nema dokaza o bilo kakvom zlostavljanju i da je umrla od “iznenadnog zatajenja srca”.

Vijest o njenoj smrti izazvala je erupciju bijesa i proteste u Teheranu i drugim gradovima širom zemlje. Sigurnosne vlasti su odgovorile silom, navodno koristeći metalne metke, suzavac i vodene topove da uguše proteste, izvještavaju grupe za ljudska prava.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je jučer da smrt mlade Kurdske žene treba istražiti. On je na konferenciji za novinare u Njujorku, gdje je prisustvovao Generalnoj skupštini UN, ponovio zvanične nalaze u vezi sa njenom smrću, rekavši da Mahse Amini nije pretučena. “Ali ne želim prebrzo donositi zaključke”, rekao je.

Istovremeno, Raisi je optužio Zapad za “dvostruke standarde”, ukazujući na ubistva koja je počinila policija u Sjedinjenim Državama i pominjući statistiku o smrti žena u Velikoj Britaniji i starosjedilačkih žena u Kanadi.