Naredba Vučića: Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši stepen nakon incidenta na Kosovu (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je nešto prije 14h naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

“Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom”, rekao je Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

On je upozorio da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava bezbjednost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

“Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu”, zaključio je Vučević.

Prethodno je u Zvečanu, na sjeveru Kosova, došlo do sukoba okupljenih građana i kosovske policije, a čuli su se i rafali, javio je dopisnik RTS.

Iza 11 sati oglasile su se sirene za uzbunu u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Ispred zgrade opštine Zvečan okupili su se ljudi i kako je ranije javila reporterka Kontakt plus radija Ana Marija Ivković – svojim tijelima zatvaraju ulaz. RTS javlja da su u pitanju zaposleni u tim institucijama.

Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava. RTS javlja i da su postavljene barikade na putevima u Leposaviću.

Veliki broj pripadnika policije raspoređen je ispred zgrade opštine, oni su u pancirima i s kacigama, navodi ona. Kako kaže, prišli su građanima da sa njima popričaju, kako bi se pomjerili s mjesta ispred zgrade, što oni odbijaju.

Srbi nastoje onemogućiti da u opštinske kancelarije uđu zvaničnici albanske nacionalnosti koji su pobijedili na lokalnim izborima, koje su Srbi bojkotovali.

(N1)