Nova ruska fregata izvela vojnu vježbu u Atlantskom okeanu, gađali “neprijatelja” raketama Cirkon

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je fregata “Admiral Gorškov”, koja je početkom januara stupila u službu, izvršila vojnu vježbu koja uključuje udare hipersoničnom raketom “Cirkon”.

Prema saopćenju ministarstva, vježba je izvedena u zapadnom dijelu Atlantskog okeana.”Posada fregate ‘Admiral Gorškov’ koja je djelovala na području zapadnog Atlantskog okeana izvela je vježbu upotrebe hipersonične rakete uz pomoć kompjuterske simulacije”, navodi se u saopćenju.

Kako naglašavaju iz Rusije, vojna vježba je uključivala udar na neprijateljski brod koji je udaljen više od 900 kilometara.

“Prilikom izvođenja elektronskog lansiranja, posada je pokazala visoku koordinaciju aktivnosti. Glavni zadatak ove fregate je osigurati prisustvo ruske mornarice u strateški važnim područjima okeana”, pojasnili su.

Inače, fregata je zvanično postala dio ruske mornarice 2018. godine, a 2021. godine je nadograđena za upotrebu hipersoničnih projektila “Cirkon”. Zvanično, fregata je stupila u borbenu službu 4. januara.

“Danas fregata Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov sa hipersoničnim projektilima Cirkon na brodu kreće na dalekometnu plovidbu preko Atlantskog i Indijskog okeana, kao i Sredozemnog mora”, rekao je tada ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.