Novalić čestitao inžinjerima kompanije TMD Group iz Gradačca

Novalić čestitao inžinjerima kompanije TMD Group iz Gradačca

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić čestitao je inžinjerima kompanije TMD Group iz Gradačca na dosadašnjem uspjehu postignutom u ispitivanju prvog bosanskohercegovačkog respiratora koji je stigao do faze kliničkog ispitivanja.

– Čestitam našim inžinjerima na ovom zaista velikom uspjehu. Čestitam na jučerašnjem potpisivanju sporazuma kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa bh. respiratora u UKC-u Tuzla. Kad smo sredinom marta prošle godine došli na ideju da pravimo bh. respirator mnogi su nas kritikovali i to smatrali nemogućim. Potpuno sam uvjeren da će i ova faza biti pozitivno završena. Svjedoci smo, naš prototip uspješno prolazi sve dosadašnje faze ispitivanja. Ovo je neizmjeran doprinos domaćoj proizvodnoj industrije koja ima stalnu podršku Vlade Federacije BiH – poručuje federalni premijer.

Premijer Novalić se zahvaljuje i ambasadi Ujedinjenog kraljevstva u Bosni i Hercegovini i ambasadoru Matthewu Fieldu na svoj dosadašnjoj pomoći kako bi bh. respirator, u konačnici došao i u fazu proizvodnje.

Inžinjeri iz TMD Groupa u Gradačcu na bh. respiratoru rade od marta 2020. godine, a već u decembru iste godine njihov prototip je dobio je pozitivan nalaz ispitivanja koje je proveo Centar za testiranje i evaulaciju medicinskih uređaja (MD-CET) iz Velike Britanije.

(FENA)