NUB BIH obilježila stotinu godina od rođenja Milana Mučibabića

Stotinu godina od rođenja književnika Milana Mučibabića obilježeno je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Na obilježavanju su govorili prof. dr. Esad Bajtal, Zvjezdana Marković rođena Mučibabić, kćerka književnika Milana Mučibabića, te književnik Valerijan Žujo, saopćeno je iz NUB BiH.

Prije stotinu godina rođen je prozni pisac, pjesnik i novinar, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Milan Mučibabić. Pripovjedačku vještinu i odnjegovan jezik, demonstrirao je podjednako u pričama i romanima, kao i u novinskim zapisima i reportažama. Suština njegovog odnosa prema ljudima i vremenu, i u životu i u književnosti jeste dosljednost u zalaganju za istinu.

Govornici su se prisjetili čovjeka, pisca i novinara koji nije doživio svoju stogodišnjicu, ali njegovo djelo i doprinos kulturnom životu i nezaboravu je ocijenjeno.

-Moj otac nije dugo živio, možda je mogao stvoriti i veća djela da ga smrt nije odnijela u 63. godini. Ali, zato mu je život bio zgusnut iskustvom i potrebom da kaže, saopšti svoje boje svijeta u kome je živio. O njemu su pisali drugi nazivajući ga čovjekom koji je znao uzdići čovjeka u sebi, koji je pisao Himnu ljudskosti, bio je učesnik i pouzdani tumač vremena, pisao je o teškim moralnim iskušenjima“, navela je u svom govoru Zvjezdana Marković.

Milan Mučibabić, rođen je u Nevesinju, 1922. Bio je književnik i novinar. Nakon završene Građanske škole, zaposlio se u Željezari Zenica, a odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata je kao pripadnik SKOJ-a već od 1941. sudjelovao u obrani zemlje. Poslije rata je radio kao omladinski aktivist, a zatim kao novinar u redakciji “Oslobođenja”, gdje ostaje sve do privremenog umirovljenja 1969., kada se u potpunosti posvećuje književnom radu. Kao novinar je bio zanimljiv i po svojim reportažama o selu, poljoprivredi, te raznim zapisima o događajima i ljudima iz vremena NOB-a i poslijeratnog perioda.

Objavio je niz knjiga, među kojima je najzapaženija trilogija “Kamen i pepeo”, za koju je dobio i veliko priznanje za najbolji roman ratne tematike. Time je praktično i zaokružen ciklus romana i literature na temu Drugog svjetskog rata.

Umro je 1985. godine u Sarajevu, gdje je i pokopan, saopćeno je.

(FENA)