Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom

Nizom manifestacija u Brčkom je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U organizaciji Udruženja Stećak, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bošnjačke zajednice kulture Preporod i drugih sinoć je započelo obilježavanje u Domu Islahijeta, gdje je upriličena tribina pod nazivom “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine: 78 godina poslije”.

Danas je položeno cvijeće na spomenike borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane.

“Neophodno je obilježavati ovakve datume, jer ovaj datum se izdiže iznad svih političkih dešavanja, iznad svih političkih previranja, iznad svih, hajmo reći slobodno, političkih sukoba. On ima jednu dublju simboliku i predstavlja nešto što je utemeljeno i što ne može biti narušeno nikakvim političkim dešavanjima kako unutar države, tako i van nje”, kazao je u izjavi za medije Safet Imamović, član Organizacionog odbora obilježavanja.

“Bosna i Hercegovina je naša država, mi u njoj smo rođeni, mi smo u njoj proživjeli svašta, mi ćemo u njoj i dalje živjeti”, naglasio je fra Mirko Josić, predsjednik HKD Napredak Brčko.

Nakon toga je upriličena i centralna aktivnost – Svečana akademija „Dan državnosti BiH“ u sali HKD Napredak.

“Za mentalitet, za svijest jednoga naroda, bosanskohercegovačkog naroda, vrlo je značajno obilježavati ovakve datume. Značajno je i s aspekta trenutne situacije, trenutne političke situacije, okolnosti u kojima se nalazimo”, izjavio je Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je bio gost Svečane akademije.

Sutra sa početkom u 17 sati u Domu islahijeta zakazana je promocija monografije dobitnika ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH.

Posljednja aktivnost obilježavanja Dana državnosti je ekipni šahovski turnir za kadete u nedjelju od 10 sati u prostorijama SD Bosona Brčko distrikt BiH.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u sali Napretka upriličena svečana akademija Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom su tradicionalno obilježili i navijači svojim transparentima.