Obilježena 28. godišnjica zločina nad Hrvatima Uzdola (VIDEO)

U selu Uzdol u općini Prozor/Rama u utorak je obilježena 28. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Brojna rodbina i prijatelji stradalih, predstavnici braniteljskih udruga, te politički predstavnici okupili su se u utorak u Uzdolu kako bi odali počast stradalima. Najstarija žrtva u Uzdolu imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Felka Vidović iz Uzdola, koja je prije 28 godina izgubila muža i nekoliko članova obitelji, kazala je kako je žalosno da za taj zločin nitko ne odgovara te je pozvala vlasti da pronađi i kazne počinitelje.

Dodala je kako je teško živjeti u neizvjesnosti i kako ne vjeruje da će doživjeti pravdu za zločin koji se dogodio u tom mjestu 1993. godine.

Program obilježavanja započeo je kratkim razmatranjem o sv. križu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru, a potom je održana misa za uzdolske žrtve, koju je predvodio don Ljubo Zadrić.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih i udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola, predstavnici HNS-a, predstavnici Općine Prozor Rama, izaslanstvo predsjednika Vlade RH te Ministarstva branitelja RH, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Rama, predstavnici HDZ-a 1990, izaslanstvo Općine Tomislavgrad i udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Malonogometnog kluba Uzdol, predstavnici Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Udruga policije branitelja Jastrebarsko i predstavnici 4. brigade Hrvatske vojske.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je sudjelovao u obilježavanju godišnjice, apelirao je na bh. pravosuđe da napokon završi sve predmete ratnih zločina kako bi se BiH okrenula budućnosti.

– Nažalost, prije 28 godina u ranu zoru dogodio se ovdje stravičan zločin. Pokušavamo tražiti i pravdu i zadovoljštinu za obitelji i očekujemo od bh. pravosuđa da kazne ne samo zapovjednike nego i izvršitelje gnusnog zločina koji se ovdje dogodio – kazao je u izjavi novinarima ministar Grubeša.

Upitan je li adekvatna kazna od osam godina zatvora na koliko je osuđen Enver Buza, zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, Grubeša je kazao kako je teško komentirati presude, ali kako je jasno da kada se govori iz perspektive žrtve, ta kazna nije dovoljna.

– Trebamo tražiti uravnoteženu sudsku praksu i da svaki zločin bude maksimalno kažnjen – poručio je ministar Grubeša.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako uzdolske žrtve ni nakon ovoliko vremena nisu dobile svoj mir i dostojanstvo.

– Ovo je još jedna tužna godina sjećanja na sve žrtve koje nisu dobile svoj mir i kao pokojnici svoje dostojanstvo jer zločinci nisu kažnjeni na adekvatan način. Dakle, žrtva je ponižena jer nije uspjela naći svoj mir i smiraj – kazao je Cvitanović.

Istaknuo je kako je smiješno nazivati zločin u Uzdolu incidentom, kako to neki čine.

– Ovo je zločin visoke kategorije, a kazna od osam godina je smiješna. Zločinci moraju odgovarati. Neka pravda krene poštivanjem žrtve, jer ovdje je žrtva ona kojoj se trebamo klanjati – kazao je Cvitanović.

I ove godine žrtvama Uzdola poklonili su se predstavnici Udruge zagrebački dragovoljci – branitelji Vukovara.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge, kazala je kako su i ove godine “došli se pokloniti i odati počast nevinim hrvatskim žrtvama koji su nastradale od bezumne mržnje pripadnika Armije BiH”.

– Ovo su zločini koji se ne smiju zaboraviti i nešto na što moramo upozoravati da se nikada više takvo što ne bi dogodilo. Hrvatski narod, nažalost, sklon je opraštanju, što je uredu, ali ono što nije uredu je biti sklon zaboravu. Upravo zbog toga mi kroz svoju povijest ponavljamo uporno iste pogreške – kazala je Gregurić.

(FENA)