Odbor za energetiku Predstavničkog doma razmatrao izgradnju Bloka 7

Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je razmatrao Informaciju o statusu projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, koja se nalazi na dnevnom redu sjednice tog doma, najavljene za sutra.

Član Odbora Hamdija Abdić uvjeren je da svi zastupnici podržavaju energetsku tranziciju i prelazak na obnovljive izvore energije.

– Međutim, to se ne može dogoditi preko noći. Moramo što prije krenuti da provodimo postojeću strategiju po tom pitanju, koju podsjećam, Parlament je već izglasao. Blok 7 je jedno prijelazno rješenje koje treba da nam omogući da zatvorimo postojeće zastarjele blokove koji proizvode enormno zagađenje. Bez Bloka 7 bili bismo u periodu energetske tranzicije osuđeni na uvoz struje, u pitanju je dakle energetska sigurnost naše zemlje – rekao je Abdić.

Situacija u rudnicima je aktualizirala još jedan aspekt navedene investicije.

– Kako se navodi u Informaciji, Blok 7 treba osigurati opstojnost rudnika Kreka i siguran plasman uglja. To je sigurno dio rješenja za hiljadu rudara i za njihove porodice. Očekujem da će nam sutra resorno ministarstvo i Elektroprivreda BiH ponuditi još neka konkretna rješenja i podatke pa da steknemo bolji uvid u situaciju u rudnicima. Ipak, radi se o problemu koji traje već 15 godina i za koji je trenutna uprava EP najmanje kriva – dodao je Abdić.

(FENA)