Održani mirni protesti na Trgu BiH pod nazivom “Ne damo državu BiH“

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s udruženjima i nevladinim organizacijama, danas je na Trgu BiH u Sarajevu održao proteste pod nazivom “Ne damo državu BiH” sa kojih su pored ostalog poručili da ustavna reforma kroz provođenje presuda evropskog suda za ljudska prava nema alternativu, te da neće dozvoliti razgradnju države BiH.

Na skupu je istaknuto da građani BiH neće dozoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika, te insistiraju na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH koji ne smije nikada i nikako biti predmet geoplotičke trgovine.

Zahtijevaju doslovno kažnjavanje negatora genocida i veličanje ratnih zločinaca, a od nosilca vlasti traže da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO.

Ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su, kako je rečeno, skrojili ratni zločinci i profiteri.

Neće nasjesti na jeftine trikove kandidatskog statusa, “dok nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ovdje ostaju”.

Pozivaju na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih presuda i odluka Ustavnog suda BiH u njihovoj cjelini.

Pozivaju također na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u BiH, te od vlasti u BiH zahtijevaju beskompromisno slijeđenje puta koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulsanih u mišljenju Evropske komisije, imajući u vidu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjednik Saveza paraplegičara i član inicijative građana BiH Mujo Aganović je pozvao građane da stanu u odbrani BiH, da ne daju državu BiH, “a pravda treba da bude ili jednaka za sve ili neka propadne svijet. – Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa”.

Također su bili izričiti kako ne dozvoljavaju da se prigovara na euroskepticizmu dok EU “ignoriše trajno opredjeljenje za dostizanje evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju”.

Također je i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, podsjetila da je devet godina čekala presudu Evropskog suda u Strasbourgu, a kada je konačno dobila, osam godina čeka da se implementira.

Mirni protesti su završeni bez incidenata.

(FENA)