Okerić kardinalu Puljiću uručio Plaketu KS za doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić danas je ugostio umirovljenog kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa u miru, kojem je tom prilikom uručio Plaketu Kantona Sarajevo.

Puljić nije bio u prilici prisustvovati nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima.

Kardinalu Vinku Puljiću Plaketa je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.

Predsjedavajući Okerić je tokom današnjeg razgovora istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su Odbor za javna priznanja KS, a potom i Skupština podržali njegov prijedlog da se uruči priznanje kardinalu Vinku Puljiću i povratnici u Konjević Polje Fati Orlović.

Kako je naveo, njih dvoje su svojevrsni simboli borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Umirovljeni prvi kardinal u historiji BiH Vinko Puljić je za svoj rad i neumorno zalaganje za uspostavljanje mira na ovim prostorima dobio više nagrada. Sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo dovoljno je da mu i Sarajevo dodijeli priznanje. Drago mi je da je Skupština KS prepoznala važnost toga – naveo je  predsjedavajući Okerić.

Kardinal Puljić je tokom susreta izrazio zahvalnost što je Skupština Kantona Sarajevo na kraju njegove službe prepoznala borbu za državu i jednokpravnost, odnosno da je kroz 32 godine rada ugradio život, ne samo u Sarajevo, nego i Bosnu i Hercegovinu.

– Želim da se nađe što više upornih koji će stvarati državu u kojoj će se svaki građanin osjećati slobodnim i jedankopravnim kod kuće – zaključio je kardinal Puljić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)