Oklahoma usvojila Zakon o zabrani abortusa

Zastupnici Oklahome u četvrtak su odobrili nacrt zakona kojim se zabranjuju abortusi uz nekoliko iznimaka.

Klinike koje su u svom programu imaju ovaj postupak rekli su da će prestati provoditi čim guverner potpiše zakon u posljednjem primjeru nacionalnog nastojanja republikanaca da ograniči pristup onome što je bilo ustavno pravo gotovo pola stoljeća.

Zakonodavci Oklahome ove su godine već donijeli nekoliko mjera protiv abortusa, i dok su se klinike širom zemlje pripremale za mogućnost da bi nova konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a mogla dodatno ograničiti tu praksu, to je posebno bio slučaj u Oklahomi i Texasu.

Dvije od četiri klinike za abortuse u Oklahomi već su prestale pružati ove usluge nakon što je guverner ranije ovog mjeseca potpisao zabranu abortusa nakon šeste sedmice trudnoće, a advokat dviju drugih nezavisnih klinika rekao je u četvrtak da više neće nuditi usluge nakon što zakon bude potpisan. Prijedlog zakona vjerojatno će stići do stola guvernera Kevina Stitta početkom sljedeće sedmice, a republikanac u prvom mandatu koji se kandidirao za ponovni izbor već je rekao da će potpisati svaki zakon protiv abortusa koji mu zakonodavno tijelo pošalje. On bi stupio na snagu odmah nakon što ga potpiše, javlja AFP.

– Ovaj bi zakon mogao stupiti na snagu u bilo kojem trenutku, a kada to učini, svaka osoba može tužiti kliniku, doktore, bilo koga drugoga ko je uključen u pružanje abortusa u Oklahomi – rekla je Rabia Muqaddam, advokatica Centra za reprodukciju Rights, koji zastupa klinike u Oklahomi u pravnim sporovima protiv nekoliko predloženih novih zakona protiv abortusa.

(FENA)